BiH
47

MVP BiH: Znamo za situaciju prevarenih radnika u Njemačkoj, ali im ne možemo pomoći

Piše: N. N.
Protest bh. radnika u Minhenu (Foto: BD)
Protest bh. radnika u Minhenu (Foto: BD)
Tridesetak radnika iz BiH već mjesecima nisu plaćeni na osnovu svoga rada u Minhenu. Oni su prije nekoliko dana protestovali tražeći zarađene plaće, a institucije BiH su upoznate sa cijelom situacijom.

U cijelu priču upletene su građevinske firme iz Njemačke i kompanija iz Slovenije koja je uposlila državljane Bosne i Hercegovine. Oni već mjesec dana odbijaju da rade i zahtijevaju da im se isplati dug. Firma koja ih je angažirala na građevini u Minhenu je slovenska kompanija Pejgrad & Partnerji, a radnici iz BiH rade na gradilištima firmi Leitner & Strasser i Logicbau.

Generalni konzulat BiH u Minhenu je iz medija upoznat sa pritužbama izvjesnog broja radnika iz BiH o tretmanu i ostvarivanju njihovih prava iz ugovora o angažmanu.

“Niko od naših državljana nije se obratio Generalnom konzulatu zahtjevom za pomoć. Iz kontakta sa nadležnim institucijama predstavnici konzulata su saznali da su radnici koji su u toj grupi legalno prijavljeni i na boravak i na rad u Njemačkoj, te da su u kontaktu s predstavnicima Njemačkog sindikata sa ciljem ostarivanja svojih prava. Kako su u pitanju lični, privatni ugovorni odnosi naših državljana sa firmama koje su ih angažovale, Generalni konzulat se ne može direktno miješati u te odnose, ali će osoblje konzulata nastaviti pratiti situaciju sa ciljem pružanja konzularne pomoći u slučaju da se ukaže potreba za tim”, kažu za Klix.ba iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Iz MVP-a još jednom pozivaju sve državljane Bosne i Hercegovine da se kod nadležnih institucija u našoj zemlji i kod naših diplomatsko-konzularnih predstavništava informišu o uslovima angažmana prije odlaska na rad u inozemstvo, bilo da se radi o direktnom angažmanu ili preko posrednika.