{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. radnici u Kataru u teškoj situaciji: Vratili bismo se kući, ali nemamo novca

21.2.2015. u 17:39
262
164
Bh. radnici u Kataru u teškoj situaciji: Vratili bismo se kući, ali nemamo novca
262
Bh. radnici u Kataru u teškoj situaciji: Vratili bismo se kući, ali nemamo novca
Doha (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Tridesetak radnika, uglavnom iz BiH, koji su na privremenom radu u Kataru još uvijek su u teškoj situaciji i ne vide rješenje. Poslodavac ih je prevario. Plaće im nisu uplaćene, novca je nestalo, a prehranjuju se od pomoći bh. građana koji tamo žive.
Kako nam je rekao jedan od radnika (identitet poznat redakciji) kažu da se ništa nije promijenilo od prvog puta kada se saznalo za njihov problem.

"Sve stoji u mjestu. Kod njih to predugo traje jer su spori. Čekamo neko suđenje, ali daj Bože da ga dočekamo. Neki razmišljaju da se vrate kući i bez tih plaća, ali nemamo novca za put", rekao je radnik.

U Ambasadi BiH u Kataru rekli su im kako je Ministarstvo vanjskih poslova BiH urgiralo vladi Katara da ubrza proces na sudu, ali to još nije realizirano. Radnicima su, koji su podnijeli pojedinačnu tužbu, rekli da suđenje može potrajati i do pola godine.

"Nas je puno, a nemamo od čega živjeti. Pomažu nam naši ljudi koji žive u Kataru. Skupljaju humanitarnu pomoć koja nam puno znači jer nas prehranjuje", rekao je radnik.

Inače, radnici su uposlenici kompanije Arab Face. Bili su angažovani na građevinskim poslovima od aprila i maja 2014. godine. No, poslodavac im nije isplatio tri plaće koje su zaradili, a kao razlog naveo je da nije naplatio svoja potraživanja te da ih zbog toga ne može isplatiti.

Ambasada BiH u Kataru aktivno radi na zbrinjavanju radnika iz naše zemlje dok se ovaj slučaj ne riješi.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH nedavno je ponovo upozorila bh. državljane da budu oprezni prilikom odlaska na rad u Katar.

"Skreće se pažnja svima koji nađu poslodavca ili dobiju ponudu za posao u ovoj državi trebaju obratiti pažnju na to da imaju validan ugovor o radu sa poslodavcem, da prije dolaska u ovu državu moraju dobiti radnu dozvolu i radnu vizu, te da se dobro informišu o potencijalnom poslodavcu", upozoravaju iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: