BiH
267

Bh. radnici u Dohi još uvijek čekaju da im se isplati zarađeni novac

Klix.ba
Još uvijek traje borba tridesetak radnika iz BiH za isplaćivanjem novca koji su zaradili radeći u Dohi, a dok se to ne desi, radnicima pomažu sunarodnjaci u ovoj zemlji, kao i Ambasada Bosne i Hercegovine u Kataru, te drugi dobri ljudi.

Tako je u prostorijama Ambasade radnicima danas uručena jednokratna novčana pomoć od po 500 KM.

Pomoć su osigurali i uručili predstavnik katarske humanitarne organizacije Al Asmakh, a u prisustvu Ambasadora BiH Tarika Sadovića i prvog sekretara Sanite Lisice.

Sadović se u ime svih radnika i u ime Ambasade BiH srdačno zahvalio Ibrahimu Asmakhu na bratskoj pomoći koju je osigurao za bh. radnike.

Podsjetimo, problemi radnika kompanije Arab Face počeli su krajem godine kada su se trebali vratiti u domovinu nakon završenog posla u Kataru. Naime, oni su radili na izgradnji sportske Arene Lusail u istoimenom gradu u kojoj se igralo Svjetsko prvenstvo u rukometu.

Prvenstvo je završeno, kao i dvorana, no 30-ak radnika iz BiH mjesecima nisu dobili plaću, pa se prehranjuju od pomoći bh. građana koji tamo žive i drugih dobrih ljudi.

"Mi smo već davno trebali biti kući, ali nemamo novca da se vratimo. S obzirom da se sve ovo odužilo, naše porodice su sada u veoma teškoj situaciji, jer smo im mi slali novac da prežive", rekao nam je jedan od radnika (identitet poznat redakciji).

Poslodavca su tužili i sada čekaju pravdu. No, sve ide veoma sporo

"Čekamo neko suđenje, ali daj Bože da ga dočekamo", rekao je radnik.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH nedavno je ponovo upozorila bh. državljane da budu oprezni prilikom odlaska na rad u Katar.

"Skreće se pažnja svima koji nađu poslodavca ili dobiju ponudu za posao u ovoj državi trebaju obratiti pažnju na to da imaju validan ugovor o radu sa poslodavcem, da prije dolaska u ovu državu moraju dobiti radnu dozvolu i radnu vizu, te da se dobro informišu o potencijalnom poslodavcu", upozoravaju iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.