Slučaj Jasmin Rendić
0

MVP BiH još nije stupio u kontakt s afganistanskim vlastima

Sarajevo-x.com
Jasmin Rendić
Jasmin Rendić
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u današnjem saopštenju za javnost navodi da je od 24. aprila 2010, kada je obaviješteno o hapšenju Tuzlaka Jasmina Rendića u Srbiji pružilo konzularnu zaštitu državljaninu BiH, koji je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisao Interpol u Kabulu, ali da je otežavajuća okolnost za brže rješavanje slučaja neuspješnost komunikacije sa afganistanskim vlastima.

MVP je, kako se navodi, pokušao komunicirati direktnim putem, ali i preko Ambasade BiH u Pakistanu, koja nerezidentno pokriva Afganistan. Ministar Sven Alkalaj planira i uputiti pismo ministru vanjskih poslova Islamske Republike Afganistan Zalmayu Rassoulu o ovom slučaju.

Uz isticanje da ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut i drugi uposlenici Ambasade redovno posjećuju Rendića u pritvoru u Sremskoj Mitrovici, iz MVP-a saopštavaju i da je Ambasada BiH u Islamabadu u kontaktu sa afganistanskim vlastima u cilju prikupljanja svih relevantnih informacija.

"MVP BiH je u stalnom kontaktu sa nadležnim organima, kako u BiH (Ministarstvo pravde BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Interpol Sarajevo) tako i u Republici Srbiji", stoji dalje, a od svojih aktivnosti navode i da su 6. januara 2011. na sastanku predstavnika MVP-a BiH, Ministarstva pravde BiH i Interpola Sarajevo razmatrali tu tematiku.

"S tim u vezi, 7. januara 2011. godine upućeni su dopisi ambasadama BiH u Beču (Ambasada Afganistana u Beču nerezidentno pokriva BiH) i Islamabadu (Ambasada BiH u Islamabadu nerezidentno pokriva Afganistan) u kojima su date instrukcije da se hitno ponovo uspostave kontakti sa ambasadama Islamske Republike Afganistan u navedenim zemljama, zatraži sastanak u vezi sa predmetnim slučajem i uruče diplomatske note u kojima će se od nadležnih organa Afganistana zatražiti detaljne informacije u vezi sa ovim slučajem. Istog dana Ambasadi BiH u Beogradu upućen je akt Ministarstva pravde BiH u kojem se od nadležnih pravosudnih organa Republike Srbije traže informacije o predmetnom slučaju i kojim će organi Republike Srbije biti obaviješteni o svim do sada poduzetim radnjama nadležnih organa BiH na zaštiti ljudskih prava našeg sugrađanina Jasmina Rendića", ističe se u saopštenju.