|

MVP BiH: Dodikovo nepozdravljanje ambasadorice SAD-a je primitivno ponašanje

MVP BiH: Dodikovo nepozdravljanje ambasadorice SAD-a je primitivno ponašanje
200
Klix.ba
24.4.2017. u 10:53
186
komentara
200

dijeljenja
MVP BiH: Dodikovo nepozdravljanje ambasadorice SAD-a je primitivno ponašanje Foto: Twitter
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje primitivno i nediplomatsko ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tokom ceremonije odavanja počasti žrtvama zloglasnog logora Jasenovac u Donjoj Gradini, koja je održana 23. aprila 2017. godine.
Kako navode, jučerašnji komemorativni skup i mjesto stradanja trebaju biti odvojeni od dnevne politike i ispoljavanja ličnih frustracija, jer svako okupljanje u pomen tako strašnih zločina mora biti posvećeno isključivo žrtvama.

"Jučerašnji postupci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika štete i ugrožavaju međunarodni ugled Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack na komemorativni skup u Donjoj Gradini bila pozvana zajednički od Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije , te da je Milorad Dodik lično predsjedao Odborom za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracijskom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, koji je bio zadužen za organizaciju skupa", piše u saopćenju MVP-a BiH.

Dodaju da pokušaji javnog ponižavanja i vrijeđanja diplomata najvišeg ranga drugih zemalja su prevaziđen diplomatski metoda, pogotovo kada je usmjeren prema ljudima koji su se odazvali pozivu da prisustvuju događajima važnim za zemlju domaćina kako bi se poklonili nedužnim žrtvama.

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine još jednom izražava zahvalnost predstavnicima svih zemalja i međunarodnih organizacija koji su prisustvovali jučerašnjem komemorativnom skupu i odali počast nedužnim žrtvama", poručuju iz MVP-a BiH.
Prijavi grešku


Komentari (186)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...