Ponuda i potražnja
27

Muzur: U Sarajevo 80 posto turista dolazi zbog provoda i dobre zabave

FENA
Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Turističke zajednice Kantona Srajevo Nermin Muzur izjavio je danas na konferenciji "Potrebe, očekivanja i dosadašnja iskustva" da je prošlogodišnja anketa među turistima pokazala da 80 posto njih u Sarajevo dolazi zbog provoda i dobre zabave.

Dodao je da je to vrlo moguće kad se uzme u obzir gastro ponuda Sarajeva, činjenica da je festivalski grad, te odnos uloženog i dobivenog koji vjerovatno nijedan grad u regiji ne može ponuditi.

Muzur je pojasnio da će na današnjoj konferenciji predstavnici ambasada Južne Koreje, Kine, Malezije, Njemačke, Saudijske Arabije i Turske bh. turističkim radnicima predstaviti profile, potrebe i očekivanja turista iz njihovih zemalja koji dolaze u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

"Na osnovu tih informacija naši hotelijeri i svi ostali ugostiteljski radnici, kao i radnici turističkih agencija, moći će da se pripreme za narednu sezonu", rekao je Muzur.

Precizirao je da je u januaru ove godine porast broja turista u Sarajevu iznosio 38 posto u odnosu na isti mjesec 2017., što nam daje za pravo da se nadamo da ćemo i u ovoj godini zabilježiti rekordan broj turista.

Posmatrano po sezonama, Muzur je naveo da u Sarajevo tokom novogodišnjih praznika najviše dolaze turisti iz regije, prvenstveno iz Hrvatske i Slovenije, ljeti ih je najviše iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok u ukupnom broju turista tokom godine prednjače Turci.

Istakao je da je prošle godine zabilježen porast broja turista iz Njemačke, Austrije i Italije, te posebno porast od 200 posto turista iz Kine, koji bi u narednom periodu mogli postati generator rasta broja turista u BiH.