BiH
233

Muzej u Jablanici simbol najhumanije antifašističke borbe: Bitka na Neretvi je bila bitka za ranjenike i slobodu

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Jablanici su danas tačno u podne sa mosta spuštena 73 karanfila u rijeku Neretvu pod sloganom „Cvijet za ranjenike“, čime je simbolično započelo obilježavanje sedamdeset treće godišnjice Bitke za ranjenike iz Drugog svjetskog rata i obilježavanje 80. godina od formiranja prvih internacionalnih brigada.

Rijetko ko na svijetu ne zna za čuvenu borbu koja je tokom Drugog svjetskog rata vođena na prostoru Jablanice. Antifašistička Bitka na Neretvi proglašena je jednom od najhumanijih bitki jer su opkoljeni partizani pronašli način da spase 4.000 ranjenika i pobijede udružene njemačke, italijanske, ustaške i četničke snage u februaru i martu 1943. godine.

U čast ove bitke, 12. novembra 1978. godine otvoren je Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi". Muzej je otvorio tadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. Otvorenju je prisustvovalo 100.000 ljudi.

"Ne smijemo zaboraviti da je u hladim vodama rijeke Neretve potekla krv sinova i kćeri svih naših naroda i narodnosti. U vatri danonoćnih borbi kovalo se bratstvo i jedinstvo, velika tekovina naše oružane borbe i reovlucije. Čuvajmo to bratstvio i jedinstvo", rekao je Tito tada.

"Kada su partizani krenuli iz zapadne Bosne našli su se opkoljeni. Oko 20.000 partizana i 4.000 ranjenika se našlo u bezizlaznoj situaciji, ali Tito je pronašao rješenje. Naredio je rušenje mostova, a to je bila varka i neprijatelj je mislio da partizani neće krenuti na tu stranu, a potom je izveden protuudar. Strategija i taktika ove bitke proučava se na svim vojnim akademijama", rekao je u razgovoru za Klix.ba direktor Muzeja Ćamil Cero.

Most izgrađen za 19 sati

Muzej je u sklopu velikog kompleksa posvećenom antifašističkoj borbi, a u sebi sadrži i biblioteku, te veliku konferencijsku salu. Ispred se nalazi prostor za otvorenu scenu, spomen-ploča ranjenicima i poginulim partizanima, lokomotiva, te pogled na srušeni most. Ovaj most bio je ključna građevina tokom te bitke. Srušen je 3. marta 1943. godine, kada su srušeni svi mostovi u sklopu Titove ratne taktike. Potom je na istom mjestu napravljen drveni most za 19 sati preko kojeg su osam dana i osam noći partizani prenosili ranjenike i nastavili svoju borbu, te su porazili četnike.

"Nijemci su ih čekali u dolini rijeke Vrbas jer su bili ubijeđeni da će partizani krenuti na sjever, ali kada su shvatili da neće doći krenuli su u Jablanicu, ali dolaze sa zakašnjenjem dva dana. Hitler je naredio da ne idu dalje, a to je bila kriva procjena. Očekivali su da će partizani doživjeti poraz, što se nije dogodilo", kazao je Cero.

Borba za turistički biser

Most su potom napravili Nijemci, a korišteno je željezo iz Rumunije i Ukrajine. Na njemu se nalazila uskotračna pruga za transport koja je korištena do 1966. godine nakon čega je napravljena nova pruga iznad. Tada je pokrenuta inicijativa za snimanje filma "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića. Film je sniman dvije godine, 1968. i 1969. godine, te je bio najskuplji film na području bivše Jugoslavije. Plakat za najavu filma radio je Pablo Picasso. Tokom snimanja filma, most je ponovo srušen.

"Kada je muzej bio otvoren, turisti su preko njega mogli prelaziti. Od 1978. do 1988. muzej je posjetilo preko tri miliona posjetilaca. Nažalost, most koji je ponovo bio obnovljen, odnijela je vodena bujica 1991. godine. Uprava muzeja pokrenula je inicijativu da se most obnovi. Poslali smo dopise JP Elektroprivreda BiH jer su bili dužni da vrate most. Jablanica je dala saglasnost za Grabovačko jezero, ali tada je u saglasnosti stajalo da ne smije doći u pitanje sigurnost mosta. To se ipak dogodilo i plimni val ga je odnio. Sada se borimo da ga vratimo", kazao je Cero.

Stalna postavka mami turiste

Aktivna borba za povratak mosta počinje 2007. godine, a ove godine su napravljeni ozbiljni koraci i urađen je glavni projekat. Načelnik Općine Jablanica Salem Dedić najavio da će ovaj projekat, koji predstavlja turističku šansu za Jablanicu i cijelu BiH, uskoro biti okončan.

"Muzej ima tri postavke, od kojih je 'Bitka na Neretvi' stalna. Postavka je uništena tokom proteklog rata, ali je obnovljena 2013. godine kada je obilježeno 70 godina od ove bitke. Novina je da su predmetne legende prevedene na engleski jezik, tako da se mnogobrojni posjetioci mogu upoznati s ovom bitkom. Tu je i izložba IV korpusa Armije RBiH koja je postavljena 1995. godine, a koja će biti prebačena u Vojni muzej u Mostaru kada bude obnovljen. Novi sadržaj je etno kućča s vodenicom. Cilj je da učenici i mlađe generacije koje ne znaju kako se melje žito, vide kako se nekada živjelo iradilo. U planu je i da završimo maketu jablaničkog etno sela na kojoj će biti prikazano kako je nekada izgledalo", rekao je Cero.

Svake godine na ovom mjestu se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i godišnjica Bitke na Neretvi. Antifašisti iz svih zemalja bivše Jugoslavije okupe se ovdje i odaju počast svim ljudima koji su se izborili protiv fašizma i za ljudskost.