Budite dio akcije
65

Muzej ratnog djetinjstva prikuplja paketiće za djecu Ukrajine

V. K.
Muzej ratnog djetinjstva zajedno sa djecom iz različitih krajeva BiH priprema paketiće prijateljstva za djecu Ukrajine.

Jedan paketić, sa sitnicom koju ste sami napravili ili kupili i pismom za djevojčicu ili dječaka koje želite obradovati, značit će mnogo djeci Ukrajine koja ove praznike provode ugrožena ratom.

Djeca Ukrajine često su razdvojena od svojih porodica, a MRD će sa svojim partnerima dostavljati paketiće i djeci u izbjeglištvu.

Paketiće možete dostaviti zaključno sa 23. 12. 2022., a na ovom linku možete preuzeti uputstva i sugestije za pripremu i pakovanje paketića prijateljstva, kao i informacije o tome kako, gdje i kada ih možete dostaviti.

Tim Muzeja ratnog djetinjstva uručit će poklone djeci u Ukrajini, te ukrajinskim porodicama u izbjeglištvu u Poljskoj. Pokloni će biti dostavljeni u koordinaciji sa Caritasom, a medijski pokrovitelj akcije je portal Klix.ba.

Prošle godine MRD zajednica iz cijele BiH prikupila je preko 1.400 paketića za djecu u pokretu koja su boravila u prihvatnim centrima u BiH.

Ove godine iz MRD poručuju da žele prikupiti još više paketića, te pozivaju sve one koji žele učestvovati u ovoj akciji solidarnosti da se pridruže.

S obzirom da je BiH jedna od država koje su najmanje učestvovale u pomoći naroda Ukrajine, ovo je prilika da građanke i građani BiH uljepšaju praznike ukrajinskoj djeci. O značaju ovakvih poklona najbolje svjedoči priča djevojčice Lejle iz kolekcije MRD. U priči Lejla kaže:

"U Cazin su 1994. godine stigli paketići za djecu. Sjećam se da sam sa ogromnim uzbuđenjem išla prema kući u kojoj su se dijelili paketići. Kutija od cipela je bila šarena i ukrašena. U paketiću su bile higijenske potrepštine, slatkiši, fotografija i pismo od Astrid. Taj poklon je dugo vremena bio dio mog svakodnevnog života, a češalj i ogledalo dio kozmetičke torbice. Bojice nikada nisam koristila, jer mi je bilo žao da ih potrošim, a ne znam do kada će rat trajati", rekla je.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati MRD putem emaila [email protected] ili na +38733535558 (od 11 do 19 sati).