Sarajevo
0

"Muzej opsade" posvećen neuništivosti ljudskog duha

Piše: N. G.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Pokretanje virtuelnog "Muzeja opsade", koji će sadržavati interaktivne sadržaje i stalnu postavku o opsadi Sarajeva, najavljeno je danas u Sarajevu. Ovaj projekat će omogućiti novi način učenja o fenomenu opsade Sarajeva mapiranjem činjenica, uzroka i posljedica te načina opstanka u opkoljenom gradu, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Muzej će kroz interaktivne mape, digitalnu hronologiju, animiranu enciklopediju, filmove, videoarhiv, fotografije, crteže, arte facts i tematske boksove predstavljati spomenik ljudskom umu, dostignuću, kreativnosti i snazi ljudske prirode koju su Sarajlije pokazale za vrijeme četverogodišnje opsade.

Projekat su pokrenula četiri člana Konzorcija - FAMA, MESS, Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" te Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, a predviđena lokacija za muzej je Marijin Dvor.

Direktor Projekta i član Konzorcija, Dino Mustafić, kazao je da je njihov cilj do kraja ove godine otvoriti virtuelni muzej, a stalnu postavku predstaviti u martu 2012. godine za vrijeme obilježavanja 20 godina početka opsade.

On je kazao da "ko ne pamti prošlost, nema perspektivu budućnosti" i da je ovaj projekat pokušaj odgovora na razna "retuširanja historije".

Prema Mustafićevim riječima, trenutno se radi na prikupljanju donacija, a u budućnosti će ovaj projekat biti samoodrživ.

Autor projekta i FAMA kolekcije, Suada Kapić, kazala je da je za nju period od marta 1992. do marta 1996. godine period opsade grada i da ulazimo u doba edukacije o tim događajima, a cilj ovog projekta je izbjegavanje manipulacija o njima.

Lokalitet Muzeja opsade trebao bi biti u općini Centar kod stare Hastahane, s prilazom iz Kranjčevićeve ulice.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen kazao je da je opsada Sarajeva jedan od sinonima za sve događaje koji su se dešavali tokom devedesetih godina.

"Ne smije se zaboraviti šta je bilo, ali to ne smije biti i prepreka za izgradnju budućnosti", kazao je Behmen.

Interaktivni muzej zamišljen je kao konstrukcija od 130 tematskih kontejnera u kojima se predstavljaju različiti aspekti opsade Sarajeva. Posjetioci će, pored ostalog, moći pogledati enciklopediju, mapu i hronologiju opsade grada, mapu raspada i hronologiju pada Jugoslavije, te 1.400 svjedočenja o tom periodu, izjave intelektualaca i umjetnika grada, 3.000 vizuelnih dokumenata, te 5.000 anketa.