Muzej javnih nabavki: Spomenik mitu, korupciji i otimanju od građana BiH

Piše: S. Č./Klix.ba
11.12.2015. u 19:39
351
131
Muzej javnih nabavki: Spomenik mitu, korupciji i otimanju od građana BiH
351
1/13 Dok su roditelji skupljali novac za vrata, toalet papir i školsku opremu, Centar za predškolsko vaspitanje putem javnih nabavki je nabavio 666 flaša alkohola (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
2/13 Skupa higijena u zgradama institucija BiH. Rolna toalet papira plaćana je čak 5,50 KM. Prosječna cijena jedne rolne je nešto manje od 0,30 KM. (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
3/13 Kvadratni metar asfalta na autoputu Gradiška-Banja Luka koštao 2.111 KM, realna cijena iznosi oko 790 KM (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
4/13 Jedna obična korpa za otpatke korištena za potrebe Vlade RS-a, koštala je građane čak 1.733,76 KM (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
5/13 Ni ostala sanitarna oprema u zgradi Vlade RS nije bila ništa jeftinija (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
6/13 Jedan službeni ručak Vlade USK, koštao je 230 KM (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
7/13 ZZO FBiH prema revizorskim izvještajima prilikom nabavke lijekova nije uopšte objavljivao natječaj za nabavku, nego su lijekovi kupovani od eksluzivnog dobavljača po trostruko većoj cijeni (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
8/13 Vozni park bh. institucija u prošloj godini potrošio je automobilskih guma u vrijednosti čak milion KM (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
9/13 Institucije BiH u 2014. godini potrošile su 257.933 KM na pranje voznog parka i plaćanje parkinga (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
10/13 Mnogi građani vidjeli su na ovaj način gdje odlazi novac od njihovih poreza (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
11/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
12/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
13/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Mi plaćamo cijenu: izložba šokantnih javnih nabavki u BiH", je putujuća izložba koju je organizirao USAID s ciljem informiranja i ohrabrivanja građana da zahtijevaju i podrže promjene u procesima javnih nabavki. Ovih dana instalacija je izložena u Sarajevu.
Zbog korupcije i netransparentnog procesa nabavki samo u prošloj godini izgubljeno je oko dvije milijarde maraka javnog novca.

Prema podacima pojedinih nevladinih organizacija samo 25 posto javnih nabavki u BiH provedeno je na transparentan način, a u ostalih 75 posto slučajeva razlike od stvarne i "prilagođene vrijednosti" pojedinih usluga i artikala završili su u džepovima neodgovornih pojedinaca.

Tako je prema revizorskim izvještajima iz 2014. godine jedna obična kanta za potrebe zgrade Vade RS-a u Banjoj Luci, običnog građanina koštala 1.733 maraka, a jedna pepeljara čak 1.293 KM. To su samo od neki od primjera javnih nabavki, dogovorenih iza zatvorenih vrata.

Građani obično nikada ne saznaju za njih, a procjenjuje se da su na ovaj način samo u prošloj godini izgubili više od 2 milijarde KM.

"Super stvar što se mene tiče. Obično mi građani nema predstava šta su javne nabavke, a kamoli kriminal koji se krije iza njih. Na ovaj način sve je odlično objašnjeno i od sada ću voditi mnogo više računa o tome kuda ide novac od poreza koji plaćam", rekla je za Klix.ba Halida Smajić, jedna od posjetiteljki izložbe.

Pored trgovačkih centara u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, dijelovi izložbe će biti prikazani u američkim kutcima u Doboju, Tuzli, Bihaću, Zenici, Trebinju i Brčkom.

Kampanja "Mi plaćamo cijenu!" trajat će dva mjeseca, a s ciljem jasne podrške podnošenju i konačnom usvajanju 18 izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama u državnom parlamentu BiH a koje su u cilju unapređenja Zakona, kreirale lokalne organizacije: ACCOUNT Network, Tender, Transparency International, Fond otvoreno društvo i Udruženje poslodavaca u BiH, saopšteno je iz USAID-a.


Komentari (131)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: