BiH
0

Izložba "Mi plaćamo cijenu - muzej javnih nabavki" i u Srebrenici

SRNA
U Srebrenici je otvorena izložba "Mi plaćamo cijenu - muzej javnih nabavki" koju je priredila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Riječ je o putujućoj izložbi čiji je cilj da informiše građane o nepravilnostima, zloupotrebama i nesavjesnom trošenju novca stanovnika BiH na različitim nivoima vlasti.

Izložba će biti otvorena do petka, 4. marta, u prostorijama Udruženja žena "Sara", člana mreže nevladinih organizacija koje traže izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH.

"Izloženo je desetak vitrina sa replikama predmeta koje su predstavnici vlasti nabavljali po mnogostruko većim cijenama od stvarnih, krijući se iza Zakona o javnim nabavkama", rekla je Srni predsjednica "Sare" Valentina Gagić.

Ona je istakla da je dovoljno pogledati samo nekoliko eksponata i cijene po kojima su nabavljeni da se doživi stres i razočarenje, te potpuno nepovjerenje u izabrane predstavnike svih nivoa vlasti.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"'Mi plaćamo cijenu' je izložba predmeta i cijena šokantnih javnih nabavki koja će 'obići' veći broj gradova u BiH da bi se ohrabrili građani da zahtijevaju i podrže promjene u procesima javnih nabavki da bi se ovakve zloupotrebe spriječile, a eventualni počinioci novih zloupotreba primjereno i na zakonit način kaznili", pojasnila je Gagić.

Kampanja "Mi plaćamo cijenu" trajat će dva mjeseca s ciljem da se usvoje dopune i izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH.

Gagić kaže da su prilikom revizija poslovanja revizori utvrdili da je u mnogim slučajevima po sto i više puta skuplje plaćen neki proizvod ili usluga od realne cijene, što je utvrdio i Transparency International.

Replike nekih od tih predmeta i njihove cijene predstavljaju sadržaj ove putujuće izložbe.