BiH
0

Mutabdžija: Poništit ćemo sporazum koji omogućava obrazovanje iz grupe nacionalnih predmeta

Anadolija
Goran Mutabdžija (Foto: Anadolija)
Goran Mutabdžija (Foto: Anadolija)
Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska od naredne školske godine poništit će međuentitetski Privremeni sporazum kojim se učenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u tom dijelu BiH, odnosno učenicima srpske nacionalnosti u Federaciji BiH daje pravo na praćenje nastave iz nacionalne grupe predmeta, saopštio je ministar prosvjete RS-a Goran Mutabdžija govoreći u nedjelju navečer za jednu banjalučku televiziju.

Istakao je da bi se time učenicima Bošnjacima i Hrvatima, od iduće školske godine, omogućilo samo redovno praćenje nastave iz maternjeg jezika i vjeronauke. Mutabdžija je ostao kod ranije izrečenih tvrdnji da "učenici u Konjević Polju, od prvog do petog razreda nemaju pravo na pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta", te dodao da  stoga njihovi roditelji trebaju biti zadovoljni ponudom da se "nacionalni predmeti izučavaju kroz vannastavne aktivnosti".

Ukoliko roditelji bošnjačkih učenika iz Konjević Polja, ne prihvate Mutabdžijin ultimatum da do 22. novembra vrate djecu na nastavu (kada zvanično okončava prvo tromjesečje ove školske godine), Ministarstvo prosvjete će, ponovio je entitetski ministar, ugasiti područnu osnovnu školu "Sveti Sava", a učenike prebaciti u matičnu školu u Bratuncu. No, za učenike iz Konjević Polja, ova školska godina u tom slučaju bit će izgubljena.

"Vrijeme smo potrošili i sada je vrijeme da se vratimo redovnim obavezama. Mi ne razumijemo zašto se naša ponuda koja je racionalna ne prihvata. Mi moramo graditi povjerenje između dvije lokalne zajednice u Konjević Polju, obrazovanja mora da spaja , a ne razdvaja i da se na njemu gradi suživot", rekao je Mutabdžija.

Ponovio je i "kako sva djeca u BiH moraju imati isto pravo na obrazovanje i jednaka prava i sporazum mora biti za sve isti".

Ministar prosvjete RS u intervjuu nije spomenuo djecu bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši, gdje takođe bošnjački učenici ne pohađaju nastavu od početka ove školske godine, zbog neuvođenja u nastavni program grupe nacionalnih predmeta iako zato ispunjavaju sve uvjete iz Privremenog sporazuma.

Hava Varoš, majka učenika iz Vrabanjaca, kazala je da je ne čudi što Mutabdžija nijednom riječju ne spominje kako riješiti problem nacionalnih predmeta za bošnjačke učenike u Vrbanjcima.

"Mi smo nekako izolirani i misli sa nama će se lako dogovoriti. Ali, mi ne odustajemo, ne pristajemo na fakultativnu nastavu za nacionalne predmete, pa neka djeca izgube školsku godinu", naglasila je Varoš.

Dodala je da ne vjeruje u mogućnost da Ministarstvo ukine područnu školu u Vrbanjcima, jer nju, uz bošnjačku, pohađa i 120 srpskih učenika.