BiH
8

Mutabdžija djeci iz Vrbanjaca nudi da uče "jezik bošnjačkog naroda"

FENA
Goran Mutabdžija (Foto: SRNA)
Goran Mutabdžija (Foto: SRNA)
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija potvrdio je danas da očekuje da će roditelji pristati da njihova djeca od šestog do devetog razreda iz Vrbanjaca kod Kotor- Varoša uče jezik bošnjačkog naroda iz udžbenika jednog od kantona iz Federacije BiH i da će u ponedjeljak, 1. septembra, krenuti u školu.

Naveo je i da je imao sastanke s predstavnicima roditelja iz Vrbanjaca više puta i da im je ponuđeno da bošnjački đaci izučavaju nastavni predmet koji će se zvati "jezik bošnjačkog naroda“, a u drugoj učionici će se izvoditi nastava "srpski jezik“ za srpsku djecu.

To se odnosi na učenike od šestog do devetog razreda, ali ne i za đake od prvog do petog razreda jer, kako je ustvrdio, to nije u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju.

"Duboko vjerujem da će odluka roditelja biti u skladu s interesima njihove djece i oni se moraju voditi svojim, a ne nekim interesima i centara moći koji su izvan RS-a. Imamo najavu da će se roditelji oduprijeti pojedinim pritiscima kojih ima u lokalnim zajednicama i da će u ponedjeljak u Vrbanjcima poslati svoju djecu u školu i slična nam je najava i za Konjević Polje", naveo je Mutabdžija u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Tvrdi da su roditelji iz Vrbanjaca bili i kod direktorice škole Snježane Šubare te kazali da će djeca doći u školu, bez obzira na to kako će se riješiti pitanje izučavanja jezika, jer ih interesuje da djeca idu na nastavu.

"Uvažavamo specifičnost svih. Bitno nam je da se ti đaci vrate na nastavu", rekao je resorni ministar i naveo da će se roditelji izjasniti da li žele da njihova djeca idu u stariji razred, kao što je slučaj u Konjević Polju, ili da ponavljaju razred da bi savladali gradivo.

Sve ovo je, naveo je, svojevrsni test za predstavnike srpskog i bošnjačkog naroda u Vrbanjcima da li se konsenzusom može nešto rješavati, jer to nije moguće ultimatumom.

On je jutros prisustvovao sjednici Nastavničkog vijeća Osnovne škole "Sveti Sava“ u Kotor-Varoši i upoznao kolektiv ove škole o dosadašnjim razgovorima s roditeljima bošnjačke djece iz Vrbanjaca i nastojanjima Ministarstva da sva djeca krenu na nastavu prvog septembra.

Naveo je da se u 22 škole u RS-u uči nacionalna grupa predmeta.