{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanski jezik i dalje minimalni uvjet da đaci iz Vrbanjaca krenu u školu

F
28.8.2014. u 11:55
3
73
Bosanski jezik i dalje minimalni uvjet da đaci iz Vrbanjaca krenu u školu
3
Bosanski jezik i dalje minimalni uvjet da đaci iz Vrbanjaca krenu u školu
Foto: Arhiv
Predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović ponovio je danas da je i dalje njihov minimalni uvjet da bi djeca krenula u školu, uvođenje bosanskog jezika ili u protivnom djeca ni u ponedjeljak, 1. septembra, neće krenuti na nastavu u novoj školskoj godini.
Smajlović je u izjavi Agenciji Fena precizirao da uoči 1. septembra nisu postigli kompromis s predstvanicima resornog ministarstva.

"Sutra bi u školi u Vrbanjcima trebalo da zasjeda nastavno vijeće", rekao je Smajlović, navodeći da ostaje da se vidi šta će biti do ponedjeljka.

Za roditelje je, kaže, potpuno neprihvatljiva izjava ministra prosvjete i kulture RS-a Gorana Mutabdžije da se u ovoj školi neće uvesti nacionalna grupa predmeta, dok se na nivou cijele BiH ne osiguraju ista prava za sve učenike, odnosno i za srpske đake u Federaciji BiH pravo da izučavaju nacionalnu grupu predmeta.

Bošnjački đaci u Vrbanjcima, kazao je, nemaju nikakve veze s onim u Federaciji BiH i da zbog toga moraju ponovo da ispaštaju.

"Ministar je imao i prošli i ovaj raspust da inicira te razgovore na nivou cijele BiH ili usvajanje zakona po kojem bi sva djeca imala ista prava i da se ovaj problem konačno riješi", podsjetio je Smajlović.

Kaže i da je neshvatljiv prijedlog da djeca iz Vrbanjaca polože razred u Federaciji BiH, a onda nastave školovanje u RS-u, jer se ne može za kratak period naučiti ono što se nije radilo tokom školske godine, koju su izgubili.

Za dijalog o rješavanju ovog dugogodišnjeg problema su, naglašava Smajlović, i dalje spremni, ali se boje i činjenice da se i zbog predstojećih izbora ovo pitanje neće riješiti, iako njihova djeca najviše gube u svemu ovome.

Bošnjački đaci u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši nisu pohađali nastavu u prošloj školskoj godini, jer nije ispunjen njihov osnovni zahtjev za uvođenje nacionalne grupe predmeta, na što imaju pravo.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija jučer je izjavio da se nada da će problem đaka iz Vrbanjaca biti riješen i da će oni u ponedjeljak krenuti u školu.

Navodno su u tom resoru predložili da se uvede predmet koji bi svi đaci zvali maternji jezik, a predavala bi ga nastavnica srpskog jezika, s tim da bi bošnjački učenici imali pravo da koriste udžbenike iz Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: