{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanski jezik i dalje minimalni uvjet da đaci iz Vrbanjaca krenu u školu

F
28.8.2014. u 11:55
3
73
Bosanski jezik i dalje minimalni uvjet da đaci iz Vrbanjaca krenu u školu
3
Bosanski jezik i dalje minimalni uvjet da đaci iz Vrbanjaca krenu u školu
Foto: Arhiv
Predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović ponovio je danas da je i dalje njihov minimalni uvjet da bi djeca krenula u školu, uvođenje bosanskog jezika ili u protivnom djeca ni u ponedjeljak, 1. septembra, neće krenuti na nastavu u novoj školskoj godini.
Smajlović je u izjavi Agenciji Fena precizirao da uoči 1. septembra nisu postigli kompromis s predstvanicima resornog ministarstva.

"Sutra bi u školi u Vrbanjcima trebalo da zasjeda nastavno vijeće", rekao je Smajlović, navodeći da ostaje da se vidi šta će biti do ponedjeljka.

Za roditelje je, kaže, potpuno neprihvatljiva izjava ministra prosvjete i kulture RS-a Gorana Mutabdžije da se u ovoj školi neće uvesti nacionalna grupa predmeta, dok se na nivou cijele BiH ne osiguraju ista prava za sve učenike, odnosno i za srpske đake u Federaciji BiH pravo da izučavaju nacionalnu grupu predmeta.

Bošnjački đaci u Vrbanjcima, kazao je, nemaju nikakve veze s onim u Federaciji BiH i da zbog toga moraju ponovo da ispaštaju.

"Ministar je imao i prošli i ovaj raspust da inicira te razgovore na nivou cijele BiH ili usvajanje zakona po kojem bi sva djeca imala ista prava i da se ovaj problem konačno riješi", podsjetio je Smajlović.

Kaže i da je neshvatljiv prijedlog da djeca iz Vrbanjaca polože razred u Federaciji BiH, a onda nastave školovanje u RS-u, jer se ne može za kratak period naučiti ono što se nije radilo tokom školske godine, koju su izgubili.

Za dijalog o rješavanju ovog dugogodišnjeg problema su, naglašava Smajlović, i dalje spremni, ali se boje i činjenice da se i zbog predstojećih izbora ovo pitanje neće riješiti, iako njihova djeca najviše gube u svemu ovome.

Bošnjački đaci u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši nisu pohađali nastavu u prošloj školskoj godini, jer nije ispunjen njihov osnovni zahtjev za uvođenje nacionalne grupe predmeta, na što imaju pravo.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija jučer je izjavio da se nada da će problem đaka iz Vrbanjaca biti riješen i da će oni u ponedjeljak krenuti u školu.

Navodno su u tom resoru predložili da se uvede predmet koji bi svi đaci zvali maternji jezik, a predavala bi ga nastavnica srpskog jezika, s tim da bi bošnjački učenici imali pravo da koriste udžbenike iz Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: