Sudbinska veza
7

Mustafić i Bajrović o 6. aprilu: Dan oslobođenja 1945., Bosna prvak Evrope, početak agresije i opsade...

E. Sk.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Najznačajniji historijski datum za Sarajevo je 6. april. Upravo danas je obilježena 75. godišnjica oslobođenja grada Sarajeva od fašističke okupacije i Dan grada Sarajeva.

Na prigodan način i u vanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, onoliko koliko je to moguće, obilježen je današnji dan.

Datum je to koji ima višestruko simboličko značenje za bosanskohercegovačku prijestonicu. Tog dana 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od okupacije u Drugom svjetskom ratu. Četrdeset i pet godina poslije, 6. aprila počinje razaranje i opsada Sarajeva, najduža u modernoj evropskoj historiji. Građani Sarajeva s posebnim emotivnim nabojem danas govore o tim događajima.

Emotivno i iskreno o 6. aprilu za Klix.ba govorili su i istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić i glumac i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović.

"Dan oslobođenja 1945., Bosna prvak Evrope u košarci, početak agresije i opsade grada Sarajeva. Sve je to stalo u dva dana početkom aprila, tako da su Sarajevo i april sudbinski povezani", prisjeća se Bajrović.

Sa sjetom ističe da se zbog novonastale situacije s koronavirusom ovaj značajan datum nije mogao obilježiti onako kako dolikuje.

"Ova situacija onemogućava da se Dan grada obilježi kako to i dolikuje jednom

tako značajnom datumu, ali bitno je da znamo da je to taj dan, a za proslavu ćemo sačekati bolja vremena". konstatuje Bajrović.

S druge strane, Mustafić dodaje da 6. april za Sarajevo ima metafizičko značenje, također smatra da je to sudbonosni datum.

"Drugim riječima, april 1941., april 1945., april 1992. godine krojili su historiju savremenog Sarajeva. April 1945. označio je uzvišenu partizansku pobjedu nad nacističkim zlom Drugog svjetskog rata, a april 1992. je označio početak nove patnje i opsade za koju mnogi znaju da je po žrtvama i stepenu razaranja bila veća od one u Drugom svjetskom ratu", govori Mustafić.

Upravo zbog toga, na ovaj datum važno je, dodaje reditelj, sačuvati sjećanje na slobodu.

"Na ovaj datum moramo sačuvati sjećanje na slobodu. 6 april je prelomni datum, tačka naše odbrane univerzalnih vrijednosti ideje Sarajeva kao antifašističkog i kosmopolitskog grada, oko kojeg možemo graditi ideju zajedništva", smatra Mustafić.