{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mustafa Cerić ponovo na listi 50 najutjecajnijih muslimana u svijetu

Piše: E. G./Klix.ba
2.10.2014. u 08:37
1.009
140
Mustafa Cerić ponovo na listi 50 najutjecajnijih muslimana u svijetu
1.009
Mustafa Cerić ponovo na listi 50 najutjecajnijih muslimana u svijetu
Dr. Mustafa ef. Cerić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dr. Mustafa ef. Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i sadašnji reis emeritus i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ponovo je na listi 50 najutjecajnijih muslimana u svijetu.
Listu najutjecajnijih muslimana u svijetu na kojoj se svake godine nađe 500 osoba sačinjava Kraljevski islamski centar za strateške studije, nezavisni istraživački centar povezan sa Kraljevskim institutom za islamsku misao Aal al-Bayt, međunarodnim nevladinim islamskim institutom sa sjedištem u Ammanu.

Cerićevo ime ove godine se nalazi na 44. mjestu na ovoj listi. Na prvom mjestu najutjecajnijih muslimana u svijetu ove godine je karalj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdul-Aziz Al-Saud.

U obrazloženju zašto je Cerić zauzeo ovako visoku poziciju na listi najutjecajnijih muslimana svijeta navodi se da je "Cerić vodeće svjetlo islama u Evropi i najveći islamski autoritet na tom kontinetu".

Cerić je javno govorio o međuvjerskoj inicijativi u muslimanskom svijetu i smatra se jednim od najutjecajnijih muslimanskih čelnika sadašnjim vremenima.

Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga


Interesantno je i to da je na 45. mjestu, odmah iza Cerića, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: