Oman
0

Mustafa Cerić govorio o šerijatu u službi zaštite okoliša

FENA
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić danas je u Muskatu, na poziv omanskog ministarstva vakufa i vjerskih pitanja, govorio na tradicionalnoj konferenciji pod naslovom „Razvoj fikhskih nauka u Omanu – fikh kao civilizacija i nadgradnja“, saopćila je Mina.

Govoreći o temi „Šerijatski tekst u službi zaštite okoliša“, Cerić je podnio referat u kojem je naveo znakove koji govore o Božijim darovima u prirodi koji služe životu na zemlji, posebno životu čovjeka.

"Sve što vidimo oko sebe i sve što osjećamo u sebi dar je Božiji, sunce koje nas grije, mjesec koji nam se otkriva, zvijezde koje nas prate, dan koji nas budi, noć koja nas uspavljuje, kiša koja nas osvježava, rijeke koje nas hrane, mora koja nas nose, behar koji nas razveseli, ruža koja nam miriše - sve su to Božiji darovi u prirodi bez kojih nema života na zemlji, nema ljudskog zdravog i sretnog života. Zato je zaštita prirodne okoline farz, zato što je to zaštita života na zemlji, tj. zaštita ljudskog roda i poroda", kazao je Cerić.

On je naglasio da čovjekov odnos prema okolišu nije ništa drugo nego čovjekov odnos prema samome sebi ili, drugim riječima, zagađenost prirode nije u samoj prirodi, jer priroda je tako stvorena da se sama čisti, već je to posljedica zagađenosti ljudske duše, koja svoje smeće baca u prirodu.

"Obradovan sam konferencijom u Omanu, gdje je pitanje prirodnog okoliša uzeto kao glavna tema, koja, uz pitanje globalnog zagrijavanja i globalnog siromaštva, predstavlja najveći problem za sadašnju generaciju čovječanstva. Niko razuman ne može shvatiti da nedavna konferencija u Kopenhagenu, na kojoj je velike sile trebalo da usvoje deklaraciju koja bi ih obavezala da zaštite planetu Zemlju od daljneg zagrijavanja, nije odgovorila očekivanjima ljudskog roda. Također, niko razuman ne može prihvatiti da hiljade ljudi u svijetu umire od neuhranjenosti, dok na drugoj strani ima onih koji umiru od prejedanja. Ovakvo stanje ljudskoga duha nije dobar znak za budućnost čovječanstva", poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Cerić smatra da nikada u povijesti čovječanstva nisu bile tako drastične razlike između bogatih i siromašnih te da nikad nije bila tako vidna razlika između onih koji su zaštićeni od zagađenosti zraka i onih koji žive pod snažnim pritiskom zagađenosti zraka uslijed ljudskog nemara i neodgovornosti.

Zato je podržao konferenciju u Omanu i izrazio nadu da će ulema uložiti napor da se kroz fikska načela širi svijest o važnosti zaštite prirodne okoline "kao od Boga propisanog emaneta za dobrobit budućih naraštaja".

U dvodnevnom predstavljanju referata o temama kao što su "Razumijevanje fikha u smislu funkcionalnog i teološkog u civilizaciji"; "Fikhska načela u službi civilizacijske nadgradnje" i "Šerijatski smisao u zaštiti prirodne okoline" čule su se nove ideje koje nagovještavaju nove pristupe u fikhu. Među njima su: fikh (razumijevanje) prirode i društva, fikh tržišta, fikh građevinarstva, fikh kulture i civilizacije te fikh kulture dijaloga i suživota, a sve kroz svježe čitanje osnovnih tekstova iz islamske tradicije, prije svega Kur'ana i Hadisa, ali i vjerodostojnog klasičnog i modernog povijesnog iskustva.

"To je ono što je potrebno današnjem muslimanskom svijetu da se hrabro i slobodno suoči sa svim izazovima vremena i osvoji mjesto u povijesti i današnjem svijetu koje mu pripada, a to je mjesto aktivnog sudionika u globalnoj povijesti kao faktor globalnog mira i stabilnosti", rekao je Cerić za omansku RTV i novine.