Priznao djelo
1.1k

Muškarac priveden zbog poziva na nasilje nad policijom putem komentara na portalu Klix.ba

Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Sarajevska policija je u ponedjeljak privela 33-godišnjeg muškarca zbog postojanja sumnje da je podstrekivao na činjenje krivičnog djela koristeći platformu komentarisanja na portalu Klix.ba.

"Policijski službenici Prve PU su lišili slobode osobu M. H. rođenu 1987. godine iz Sarajeva. Naime, radeći na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela počinjenog objavljivanjem komentara kojima se poziva na nasilje nad policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, policijski službenici Prve PU su, u saradnji s nadležnim službama Sektora kriminalističke policije MUP-a KS, identifikovali i pronašli te potom lišili slobode navedenu osobu. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a osoba je predata u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo", saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić kazao je da je osumnjičeni u potpunosti priznao izvršenje navedenog krivičnog djela. Ipak, iz Tužilaštva Kantona Sarajevo naknadno je potvrđeno da će nakon kriminalističke obrade osumnjičeni biti pušten na slobodu "budući da nema osnova za daljnje zadržavanje".

"Njegovi komentari su posljedica zakonitog rada policijskih službenika koji su mu dan ranije izdali prekršajni nalog za nepoštivanje naredbi Federalnog štaba civilne zaštite koje se odnose na obaveznu socijalnu distancu i obavezno nošenje zaštitne maske ili drugog prigodnog predmeta za vrijeme kretanja na javnom prostoru", rekao je Hadžiabdić.

Hadžiabdić je dodao da nikakve prijetnje, niti bilo kakvu bahatost pojedinaca neće tolerisati.

"Svaki građanin koji bude sankcionisan izdavanjem prekršajnog naloga, kako zbog prekršaja koji se odnose na nepoštivanje naredbi nadležnih kriznih štabova, tako i po bilo kojem drugom osnovu, ima pravo, ukoliko smatra da nije odgovaran za prekršaj koji mu se stavlja na teret, zatražiti sudsko odlučivanje kod nadležnog suda. To pravo mu niko ne može osporiti, kao što ne može niko sprečavati, prijetiti ili omalovažavati policijske službenike da vrše poslove i zadatke u skladu sa zakonom. Ovom prilikom osuđujemo svaki vid prijetnji upućenih policijskim službenicima i garantujemo da ćemo svoje radne obaveze nastaviti izvršavati predano i savjesno, u skladu sa zakonom, sve u cilju zaštite lične i imovinske sigurnosti naših građana", rekao je Hadžiabdić.

On je ovom prilikom u ime Uprave policije MUP-a zahvalio svim građanima koji poštuju preporuke i naredbe nadležnih organa, a posebno onima koji su u proteklih nekoliko sedmica uputili niz izraza zahvalnosti i pohvala na rad i djelovanje Uprave policije i policijskih službenika u ovim vrlo teškim i složenim okolnostima.