|

Muškarac koji zlostavlja žene ne može biti pravi muškarac

Muškarac koji zlostavlja žene ne može biti pravi muškarac
0
S
Sarajevo-x.com
26.11.2010. u 21:08
18
komentara
0

dijeljenja
Muškarac koji zlostavlja žene ne može biti pravi muškarac Foto: Ilustracija
Nasilje nad ženama i djevojkama je jedno od najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava. Od 25. novembra počela je kampanja "16 dana aktivizma protiv spolno zasnovanog nasilja".
Između ostalog, nasilje podrazumjeva fizičko, seksualno, psihološko i ekonomsko zlostavljanje, te prelazi granice dobi, rase, kulture, bogatstva i geografije. Dešava se u kući, na ulici, u školi, na radnom mjestu, na poljoprivrednim imanjima, u izbjegličkim centrima, u ratu i tokom kriza.

Nasilje se manifestuje u različitim oblicima – od najzastupljenijeg univerzalnog oblika porodičnog i seksualnog nasilja, do pogubnih praksi kao što su zlostavljanja u trudnoći, takozvana ubistva iz časti i drugi oblici zločina nad ženama.

Eliminirati sve oblike nasilja

"16 dana aktivizma protiv spolno zasnovanog nasilja" je međunarodna kampanja koja se održava od 25. novembra (Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama i djevojkama) do 10. decembra (Međunarodni dan ljudskih prava), simbolično povezujući nasilje nad ženama sa ljudskim pravima. Time se ukazuje na to da je nasilje nad ženama i djevojkama čin kršenja ljudskih prava. Kampanju "16 dana aktivizma" kao organizacionu strategiju koriste pojedinci i grupe širom svijeta, kao poziv na eliminaciju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Sa primarnim ciljem dizanja svijesti o problemu spolno zasnovanog nasilja, UNIFEM BiH (dio UN WOMEN) je podržao dizajn i produkciju 16 Dana elektronske knjige i web-stranice 16dana. Svaki dan tokom kampanje 16 Dana (od 25. novembra do 10. decembra), jedna fotografija ili video, zajedno sa relevantnim tekstom, će biti objavljeni na web-stranici i različitim društvenim mrežama.

Na kraju kampanje, fotografije, tekstovi i statistike o spolno zasnovanom nasilju će biti objedinjeni u elektronsku knjigu 16 Dana koju će svako biti u mogućnosti preuzeti sa društvenih mreža i oficijelne web-stranice kampanje www.16dana.ba.

Žene, prijavite nasilnike

Izdvojit ćemo dvije izjave o nasilju nad ženama.

"Muškarac koji zlostavlja i ne poštuje žene ne može biti pravi muškarac", kazao je Yuri Afanasiev, rezidentni predstavnik UNDP-a i koordinator UN-a za BiH, dok je Lejla Fazlagić, sutkinja Općinskog suda Sarajevo, kazala:

"Veliki procenat razvoda u našoj zemlji je posljedica nasilja nad ženama. Žene, ukoliko prijavite nasilje, zakon će vas zaštititi".

Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...