|

Musić se žalio Ustavnom sudu FBiH zbog slučaja "Vjeronauka"

Musić se žalio Ustavnom sudu FBiH zbog slučaja "Vjeronauka"
0
S
Sarajevo-x.com
29.12.2011. u 14:09
46
komentara
0

dijeljenja
Musić se žalio Ustavnom sudu FBiH zbog slučaja "Vjeronauka" Fikret Musić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić je predao Ustavnom sudu Federacije BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS.
Zastupnici Skupštine KS su na devetoj Radnoj sjednici, održanoj 23. novembra 2011. godine, usvajanjem amandmana na ovaj Zakon, izmijenili predloženi tekst člana navedenog Zakona, tako da je učenicima i njihovim roditeljima ostavljena mogućnost pohađanja vjeronauke i alternativnog predmeta te je na taj način onemogućen izbor nepohađanja nijednog od navedenih predmeta.

Prihvatanjem amandmana, Skupština Kantona Sarajevo opredijelila se za rješenje koje je u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, kao i okvirnim Zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

"Vlada Kantona Sarajevo je dužna osigurati provođenje svih zakona i ustava te jednak tretman i poštivanje prava za sve građane, bez obzira na njihova vjerska, filozofska i sva ostala uvjerenja.

S tim u vezi, premijer KS Fikret Musić odlučio je, temeljem Ustava Federacije BiH, da iskoristi svoje ustavno pravo i obavezu, kako bi se svi najviši državni pravni akti i međunarodne konvencije poštivali, u skladu sa principom "svi isti, svi jednaki, na cijeloj teritoriji BiH" i uz potpunu vladavinu prava.

Premijer KS ovi činom želi upozoriti i ukazati na činjenicu da pojedinci i organizacije ne mogu mijenjati zakone na način koji njima odgovara te da će ova Vlada istrajati u dosljednom i pravednom provođenju svih zakona, ustava i međunarodnih konvencija, u najboljoj tradiciji demokratskih, modernih, naprednih i pluralnih društava", navedeno je u saopćenju Vlade Kantona Sarajevo.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...