Sastanak u Sarajevu
7

Mušić: Kolegij Vlade i oba doma parlamenta približili stavove o zakonu o PIO

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kolegiji Vlade Federacije BiH i oba doma Federalnog parlamenta održali su sastanak u Sarajevu na kojem su razmatrali predloženi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

"Približili smo stavove o tome da navedeno zakonsko rješenje donese što više pravednosti u ovaj sistem", izjavio je Feni nakon sastanka predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

Najavio je da se članovi kolegija Vlade, Predstavničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta naredne sedmice planiraju sastati i s predstavnicima penzionera kako bi se očitovali o usaglašenom stavu i time osigurali prohodnost zakona o PIO.

Prijedlog tog zakona u parlamentarnu proceduru uputila je Vlada, te ga je 26. aprila usvojio Predstavnički dom, dok 1. juna nije dobio podršku Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ranije, Vlada nije prihvatila amandman Kluba Hrvata u Domu naroda da se vrijednost općeg boda za izračun visine primanja povećava s 13,6 na 14,3, jer ta vrijednost predstavlja gornju granicu, te bi svako povećanje vrijednosti općeg boda dovelo u pitanje stabilnost i funkcioniranje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja.