Američki diplomata
366

Murphy: Sankcije za nacionaliste koji nisu spremni sprovesti reforme i nanose štetu građanima BiH

M. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U saslušanju pred američkim Senatom budući ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael J. Murphy odgovarao je na pitanja senatora o svom budućem radu u našoj zemlji.
Kako je rekao Murphy, SAD podržava NATO-ovu politiku otvorenih vrata i aspiracije BiH prema pridruživanju ovom savezu.

"Rusija, s druge strane, ima drugačiju viziju BiH nego SAD. Oni prezentuju viziju propale države sa tenzijama koje ne jenjavaju. Moramo se boriti protiv ovog malignog utjecaja. Kina ima opet drugačiji pristup, oni svoju priliku vide u korupciji koja je sveprisutna u zemlji. Mi moramo svoju priliku vidjeti u borbi protiv te korupcije", kazao je Murphy.

Dodao je da moraju biti spremni za nastavak programa koji već implementiraju ljudi na terenu.

"Podržavam korištenje novih sankcija koje je predsjednik Joe Biden najavio. One podrazumijevaju da će etnonacionalisti koji nisu voljni provesti reforme platiti 'visoku cijenu' zbog štete koju nanose interesima Amerike i građana Bosne i Hercegovine", dodao je Murphy.

Zaključio je da su njegovi fokusi rada u našoj zemlji ustavne reforme, reforme u vladavini prava, ekonomija i euroatlantske integracije.

Murphy je obećao implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ispunjavanje "5+2" za zatvaranje OHR-a i osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da Amerika mora biti više i izraženije prisutna na Balkanu, a posebno u BiH te najavio veliku podršku SAD-a na euroatlantskom putu BiH.

Istakao je i da SAD mora motivisati domaće političare da rade na reformama za dobrobit građana i države.