Digitalna rješenja
83

Murphy: Kibernetička sigurnost BiH je neadekvatna, ako se ne poboljša bit će gorih napada

S. Š. U.
Scrrenshot: Američki ambasador u BiH Michael Murphy
Scrrenshot: Američki ambasador u BiH Michael Murphy
Ambasador SAD-a u BiH Michael J. Murphy obratio se bh. javnosti ističući šta sve državne institucije, ali i pojedinci mogu uraditi kako bi doprinijeli poboljšanju kibernetičke sigurnosti države i njene kritične infrastrukture.

"Svakog oktobra, kao mjeseca svjesnosti o kibernetičkoj sigurnosti, podsjetimo se da su bez sigurnog kibernetičkog okruženja čak i najbolje dizajnirane tehnologije, digitalna rješenja i softveri izloženi riziku. Kako smo se osvjedočilo u regionu, uključujući i ovdje u BiH, osiguranje kibernetičke otpornosti i eliminisanje manjskavosti koje se odnose na kibernetičku sigurnost ključni su za sigurnost i uspjeh svake zemlje. Kibernetički napadi na Parlament BiH i Centralnu izbornu komisiju prošlog mjeseca, istakli su opasnost ove prirode po BiH. Sad kad su izbori prošli, vrijeme je da zvaničnici na svim nivoima vlasti ostave po strani politiku opstrukcije i podjela i rade posao zbog kojeg su ih birači birali. A ovo porazumijeva i zaštititi državu od kibernetičkih napada", poruka je Murphya.

Istakao je da postoji nekoliko aktivnosti koje vlasti mogu odmah poduzeti da bi se poboljšala odbrana BiH od kibernetičkih napada.

"One uključuju: Prvo, usvajanje okvirne strategije za kibernetičku sigurnost BiH. Drugo, imenovanja jedne kontakt osobe koja je odgovorna za politiku kibernetičke sigurnosti u zemlji. Treće, usvajanje zakona za osiguranje informatičke sigurnosti. I četvrto, provedbu postojećih odluka Vijeća ministara za uspostavu jake mreže timova za odgovor na računarske incidente. Što je najvažije, lideri BiH moraju odvojiti sredstva koja su neophodna za stvaranje otvorenog, pouzdanog i sigurnog kibernetičkog okruženja u kojem su firme, institucije i građani zaštićeni od zlonamjernih aktera. Svi imate važnu ulogu", kazao je američki ambasador.

Istakao je da se zvaničnici moraju upoznati sa problemima sa kojima se suočavaju svi građani jer je infrastruktura kibernetičke sigurnosti zemlje neadekvatna te da je potrebno lobirati među njima da rade na poboljšanju situacije.

"Vaša stručnost je ključna tokom dizajniranja i provedbe digitalnih, IT i kibernetičko-sigurnosnih rješenja. Ako se ne poboljša kibernetička sigurnost u BiH, zemlja će biti ranjiva i podložna još gorim remetilačkim napadima u budućnosti. Želimo svima da uspijete, bilo da se radi o start-up kompaniji, isporučiocu poznatih tehnoloških rješenja, inženjeru koji stvara narednu generaciju IT rješenja ili akademskom radniku koji radi na digitalnoj politici. Za vaš uspjeh je potrebno da vlasti zauzmu sveobuhvatan pristup kibernetičkoj sigurnosti. To je temelj digiralne ekonomije, a bez čvrstog temelja, svaka struktura, uključujući i ekonomiju, se ruši", naglasio je ambasador.

Poručio je kako je Ambasada SAD-a u BiH spremna biti partner i pomoći BiH da ostvari navedene ciljeve.

"Također ćemo nastaviti zagovarati korištenje povjerljivih isporučilaca koji će formirati čiste mreže za zaštitu ključne infrastrukture i provedbu digitalnih rješenja", istakao je.