Dekan PMF-a Sarajevo uzvraća
0

Muriz Spahić: 'Turkušić je izmanipulisao policiju'

Piše: A. Kovač
Muriz Spahić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, tvrdi da Emiru Turkušiću, profesoru i bivšem ministru obrazovanja u Vladi KS, koji je tužio PMF, niko nije zabranio ulaz na sjednicu Nastavno-naučnog vijeća.

"Turkušić je izmanipulisao policiju kazavši da ga mi ne puštamo da uđe u zgradu Fakulteta, a on je svaki dan u svojoj kancelariji iako nije raspoređen na bilo kakve poslove. Očigledno sudsku odluku kojom je otkazni rok do okončanja sudskog postupka stavljen van snage, Turkušić tumači kao da je vraćen na posao“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Spahić.

Prema riječima Spahića, Turkušiću niko nije zabranio ulaz ni na sjednicu nego mu se ne šalju pozivnice niti materijali jer sjednici prema Pravilniku prisustvuju samo nastavnici, te predstavnici asistenata i studenata.

"I na glasanju nije bila sudska odluka kojom je otkazni rok stavljen van snage nego je bilo glasanje da li ostali uposleni smatraju da li Turkušić treba da prisustvuje sjednicama s obzirom da nije nastavnik na Fakultetu, i svi su se složili da ne treba“, kazao je Spahić.

Naime, na zadnju sjednicu Turkušić je došao u pratnji policajca jer mu je Spahić, kako tvrdi, zabranio da prisustvuje sjednici. Policajac je napravio zapisnik o događaju, a Sindikalna organizacija Fakulteta je reagovala saopćenjem upućenim medijima u kojem zahtjevaju od nadležnih institucija, organizacija i odgovornih pojedinaca, da poduzmu sve neophodne radnje u sankcioniranju aktera ovog događaja, kako bi se ubuduće mogla praktikovati autonomija visokoškolskih ustanova, nastavnog procesa i nastavnog osoblja.