Otac očajan
88

Muriz Memić zamolio zastupnike u Skupštini KS da mu pomognu, a Dalida Burzić odgovorila pismom

Piše: A. B.
Muriz Memić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muriz Memić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, obratio se zastupnicima na zasjedanju Skupštine KS gdje ih je zamolio da mu pomognu u rješavanju misteriozne smrti njegovog sina i konačno otkriju krivca.

Memić je na početku petominutnog izlaganja, koliko mu je bilo dopušteno da se obrati, pojasnio kako više od dvije godine traga za osobom koja je kriva za smrt njegovog sina te da je od početka mijenjan status tog slučaja.

Kada je Dženan stradao, glavna tužiteljica Dalida Burzić je, kako navodi Muriz Memić, rekla da je njegov sin ubijen, a nedugo poslije toga slučaj je okarakterisan kao saobraćajna nesreća.

Dodao je da su skrivani i mnogi dokazni materijali, kao i snimak nastao kobne večeri.

"Znam da je skriveno blizu 200 dokaza i preostalo je da se na uvid da još osam povjerljivih dokumenata, međutim, postavlja se pitanje zbog čega oni uopće postoje, ako je riječ o saobraćajnoj nesreći. Sve je sumnjivo, na ovom slučaju se izmijenilo devet tužilaca, a doktor Alija Čeljo je u izjavi rekao da nije riječ o saobraćajnoj nesreći, već o ubistvu. Dženan je ubijen i rečeno je tada da je imao jednu posjekotinu na glavi", kazao je Memić.

Dalje je rekao da je glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić skrila dokaze u saradnji s MUP-om i da je umoran od dokazivanja nečega što je već svima očigledno.

"I vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević je izmislio saobraćajnu nesreću, jer uopće nije postojalo mjesto kontakta, izmišljena je i brzina i kretanje automobila. Također, izmišljena je i amnezija Alise Mutap kako bi se sakrio identitet ubice i sada svi od mene traže da to uradim, a to je zapravo posao Tužilaštva KS. Oni moraju reći jer ubica postoji. Više ne vjerujem ni u rad Suda jer su trebali naložiti da se dostave skriveni dokazi na uvid, ali to nisu uradili", dodao je.

Na kraju obraćanja Muriz Memić je rekao da je podnesena i krivična prijava protiv vještaka koji je prvobitno rekao da komad laka odgovara vozilu Renault Clio, zatim kombiju, da bi na kraju taj dokaz nestao.

"Tužiteljica Dalida i pojedini tužioci su uzeli novac kako bi šutjeli. Ali evo ja ću dati više, ali za istinu, ne za laž. Tražim od vas da vodite računa o tome da li će se usvojiti izvještaj o radu Tužilaštva KS, jer uzmite u obzir da je mnogo koštalo ovo suđenje i vještačenje, a do sada je sve bilo uzaludno. Molim vas da mi pomognete u ovoj borbi jer je vrijeme da se ona završi. A čim ste mi dopustili da se obratim vjerujem da ćete mi i pomoći", kazao je na kraju obraćanja Muriz Memić.

S obzirom na to da se na današnjem zasjedanju Skupštine KS treba razmatrati usvajanje izvještaja o radu Tužilaštva KS za 2017. godinu, glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić nije prisustvovala te je poslala pismo u kojem je obrazložila razloge. Kao glavni razlog navela je obraćanje Muriza Memića, a o čemu je, kako je istakla, saznala iz medija pred početak zasjedanja Skupštine KS.

"Rado bih i s ponosom predstavila sve rezultate koje je Tužilaštvo KS postiglo u 2017. godini i odgovorila na vaša pitanja. Međutim, danas to neću učiniti, jer je riječ o slučaju koji još nije pravosnažno riješen, a pojavljivanjem na Skupštini KS direktno bih utjecala na rad Tužilaštva KS. Usvajanje ili neusvajanje izvještaja o radu Tužilaštva KS će jasno odrediti da li je vaše opredjeljenje pravda ili nepravda. Ne želim učestvovati u radu Skupštine KS gdje bi se iznosile teške optužbe na rad Tužilaštva i mora se poštovati rad Suda. Tražim da se razmatra izvještaj i stavi na izglasavanje", navedeno je, između ostalog, u pismu glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić.