Jasan odgovor
10

MUPRS: U RS-u ne postoje paradžemati

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema raspoloživim informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), u ovom trenutku ne postoje organizovane strukture paradžemata na području ovog bh. entiteta.

Iz entitetske policije su ovaj odgovor dali na pitanje poslanika Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS-a Admira Čavke (SBB).

On je upozorio da su se nezvanične informacije o navodnom postojanju paradžemata u RS, konkretno u Vrbanji kod Banje Luke, pojavljivale u nekim medijima te stvarale nepovjerenje kod povratnika.

Uz negiranje postojanja paradžemata u RS-u, iz MUPRS-a su naveli da s ciljem ostvarivanja povoljnog sigurnosnog okruženja za sve građane i druge subjekte društvenog i privrednog života u RS-u, prate stanje i problematiku ekstremizma, naročito u posljednje vrijeme izraženog vjerskog radikalizma, kao i djelovanje organizacija koje se dovode u vezu sa širenjem ovih negativnih društvenih pojava.

Slično pitanje postavio je i potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić (SDA) nakon što su pojedini mediji, pozivajući se na povjerljive izvještaje MUPRS-a, iznijeli i tvrdnje o navodnom postojanju paradžemata u Bosanskom Novom.

Iz MUPRS-a su odgovorili da kod njih ne postoji bilo kakav tajni izvještaj koji bi ukazivao na postojanje paradžemata na području RS-a te da takve informacije nisu ni ustupljene medijima.

Dodali su i da je "poznato da u Republici Srpskoj živi ili povremeno boravi određeni broj osoba koje su simpatizeri ili pripadnici vehabijske zajednice u BiH, koja se u javnosti dovodila u vezu sa osnivanjem paradžemata, međutim, što se tiče teritorije RS-a, za sada nisu uočene aktivnosti kod takvih osoba koje bi ukazivale na njihovo organizovanje u strukture paradžemata".