Novi kolektivni ugovor
33

MUP ZDK dobija povećanje osnovice plate na 415 KM i naknade za minuli rad

E. M.
Policija u Zeničko-dobojskom kantonu dobit će novi kolektivni ugovor koji im osigurava povećanje osnovice plate te naknadu za minuli rad.

Ovo povećanje je rezultat pregovora Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Sindikata Ministarstva unutrašnjih poslova u sklopu kojeg je dogovoreno povećanje osnovice sa 379,50 na 415 KM te povećanje naknade za minuli rad sa 0,5 na 0,6 posto za svaku godinu staža počevši od 1. januara 2024. godine.

Predsjednik Sindikata policije MUP-a ZDK Vlatko Popov je kazao da nisu imali nerealnih želja te da su sagledali cjelokupnu situaciju i došli do zajedničkog rješenja čime je ostvarena jako dobra saradnja.


S druge strane, premijer Nezir Pivić ja kazao da je ovo povećanje logičan slijed s obzirom na povećanje troškova života te da im je cilj da se poboljša materijalni status uposlenika MUP-a.

Naglasio je i da je ovo trenutno najveća plata za policiju u FBiH, nakon što je ranije potpisan i kolektivni ugovor kojim su prosvjetni radnici dobili najveće plate u FBiH, s obzirom da je osnovica od 415 KM najveća od svih deset kantona.

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Emir Vračo je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom, ali i da je fokus Vlade i MUP-a opremanje policije.

Bazen u Industrijskoj školi u Zenici koji je bio jedino mjesto za obuku plivača u Zenici van funkcije je već osam godina, a njegova rekonstrukcija bi trebala biti završena ove godine.

“Na ovaj način je Vlada ZDK prepoznala rad policijskih službenika, jer samo zadovoljan policijski službenik je garant sigurnosti i bezbjednosti građana ZDK-a. Ovogodišnji budžet za kapitalna ulaganja je rekordan i iznosi 3,5 miliona KM, a rebalansom budžeta ćemo nastojati da taj iznos u narednom periodu bude još veći”, kazao je Vračo.

Dogovori sa sindikalnim predstavnicima državnih službenika i namještenika u pravosuđu i javnoj upravi oko novih povećanja plata trebao bi biti konkretizovan nakon sutrašnjeg sastanka.