BiH
42

MUP Srbije: Dok se ne raspiše međunarodna potjernica za Sefićem ne možemo ga uhapsiti

Piše: A. B.
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije za Klix.ba su kazali da još uvijek nije raspisana međunarodna crvena potjernica za Sanjinom Sefićem te da ne mogu pristupiti njegovom hapšenju.

Naime, kako navode, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) Bosne i Hercegovine se u utorak navečer oko 23:45 sati obratilo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije i obavjestilo ih da se Sanjin Sefić sumnjiči da je autom udario dvije djevojke u Sarajevu i pobjegao s mjesta nesreće.

"Kazali su nam da je, prema njihovim podacima, osoba ušla u Srbiju na graničnom prijelazu Uvac, što smo mi i potvrdili. Kako Sarajevo do ovoga trenutka nije raspisalo međunarodnu crvenu potjernicu koja predstavlja i nalog za hapšenje, dok se ne budu stekli takvi uslovij službe u Srbiji nemaju zakonski osnov za hapšenje navedene osobe", navode iz MUP-a Srbije i dodaju kako će njihovi pripadnici pružiti svu neophodnu pomoć u konkretnom slučaju.

"Također, postoji i bilateralni ugovor između dviju država o policijskoj saradnji, koji definira slučajeve u kojima dvije države za određena krivična djela isporučuju svoje državljane. Do ovoga trenutka MUP FBiH nije raspisao potjernicu", dodaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Podsjećamo, ranije su za naš portal iz Ministarstva pravde BiH kazali da Sefić mora biti izručen BiH bez obzira na državljanstvo ukoliko se ustanovi da je počinio teško krivično djelo.