BiH
0

MUP RS: Sedam osoba uhapšeno u akciji "Rubikon"

FENA
Sedam osoba, osumnjičenih da su umiješane u krivična djela organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama, uhapšeno je danas u akciji kodnog naziva "Rubikon“.

Akciju provode Služba za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Centar javne bezbjednosti Bijeljina u saradnji s MUP-om Republike Srbije i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, a pod nadzorom i koordinacijom Tužilaštva BiH.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske i SIPA-e su po naredbama Suda BiH izvršili pretrese na 13 lokacija i to na teritoriji Bijeljine, Ugljevika, Zenice, Tuzle i Odžaka, potvrđeno je iz entitetske policije.

Istraga u predmetu “Rubikon” traje više mjeseci.

"Policijski službenici Odjeljenja za suzbijanje zloupotrebe droga MUPRS-a došli su do saznanja da na teritoriji BiH djeluje organizovana kriminalna grupa, državljana BiH, koja vrši neovlašteni međunarodni promet droge, prvenstveno marihuane-skank, s područja Republike Srbije, na teritoriju BiH, a zatim, vrši njenu dalju distribuciju na teritoriju Republike Hrvatske i Republike Austrije", saopćeno je iz MUPRS-a.

Na osnovu prikupljenih saznanja, utvrđeno je da ove osobe djeluju kao organizovana kriminalna grupa s tačno podijeljenim ulogama i zadacima koje preduzimaju radi nabavke, prijevoza, držanja i skrivanja marihuane te daljnje prodaje korisnicima.

Dosadašnjim provođenjem istrage, kroz koordinirane aktivnosti i saradnju s MUP-om Republike Srbije i MUP-om Republike Austrije izvršeno je više zapljena droge i lišenje slobode osumnjičenih, kako na području BiH, tako i na teritoriji Republike Srbije i hapšenje osumnjičenih na teritoriji Austrije.