Dodatno osiguranje
88

MUP RS povećao pripravnost nakon terorističkog napada u Moskvi, intenzivirano prisustvo policije na ulicama

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) saopćilo je danas na vanrednoj konferenciji za novinare kako je zbog terorističkog napada u Moskvi povećana pripravnost i prisustvo policije na području tog entiteta.

Kako je rečeno, intenzivirano je prisustvo policije na ulicama, sjedištima institucija/štićenih objekata, u tržnim centrima, odnosno mjestima javnih okupljanja, s fokusom na dodatno osiguranje školskih ustanova.

Referirajući se u tom kontekstu, ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan podsjetio je kako je održan kolegij MUP-a, te analizirane potencijalne sigurnosne prijetnje i rizici koji mogu utjecati na sigurnosno stanje.

Istaknuo je kako će biti intenzivirana razmjena informacija i komunikacija sa policijom u Federaciji BiH, kao i drugim policijskim agencijama u BiH i inostranstvu, navodeći kako terorizam predstavlja globalnu prijetnju.

Naveo je, istovremeno, kako je uvedeno pojačano 24-satno dežurstvo svih operativnih radnika, te da je posebna pažnja posvećena određenim aspektima migrantske krize, a s obzirom na rizik prisustva radikalizovanih osoba.

Karan je kazao kako MUPRS čini sve kako bi maksimalno iskoristio sve raspoložive kapacitete u kreiranju sigurnog okruženja, te pozvao građane RS-a da sarađuju s policijom, a u slučaju da bilo šta neobično primjete da to prijave najbližoj policijskoj stanici.