BiH
0

MUP RS podnio pritužbu zbog odluke u slučaju "Dobrovoljačka"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iako je međunarodni tužilac Jude Romano obavijestio Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da nema pravo na prigovor iz policije RS-a su saopćili da su danas podnijelo pritužbu Uredu Tužioca Tužilaštva BiH na naredbu o obustavljanju istrage u predmetu "Dobrovoljačka".

"Ministarstvo zahtjeva od Ureda tužioca da svestrano razmotri spise i dokaze na koje smo ukazali u Pritužbi i nakon toga donese zakonitu i pravilnu odluku i naloži ukidanje naredbe o obustavljanju istrage, te da se istraga putem drugog tužioca sprovede u ovom predmetu protiv svih osoba i na osnovu dostavljenih dokaza i informacija podigne optužnica", stoji u saopćenju MUPRS-a.

U obavještenju tužioca Romana od 18. januara 2012. godine stoji da se istraga obustavlja protiv svih prijavljenih osoba koje su navedene u izvještaju od 27.aprila 2005.godine CJB Istočno Sarajevo, ali i pored ovog obavještenja nije nam dostavljena i naredba o obustavljanju istrage od strane postupajućeg tužioca, navodi MUPRS-a.

Kako dodaju, umjesto da se u smislu člana 224.stav 2. u vezi sa članom 216. stav 4. ZKP BiH obavijeste detaljno o “razlozima za obustavu istrage“, što znači da se transparentno izloži mjerodavna argumentacija o tome, „učinjeno je sumarno, restriktivno, čak i konspirativno, tako da uopšte nije jasno koji su razlozi za donošenje takve odluke“.

"Zahtjevamo da se iz razloga navedenih u pritužbi hitno izuzme od daljeg postupanja u cjelokupnom predmetu tužilac Jude Romano, zbog nezakonitog, tendencioznog i pristrasnog postupanja, zbog čega je nepodoban da preduzima bilo kakve radnje u svim postupcima koji se vode pred Tužilaštvom BiH", navodi MUPRS-a.

Smatraju "nestručnim i sramotnim ponašanje ovog međunarodnog tužioca koji dok traje rok za izjavljivanje pritužbe za MUP RS, dopisom od 24. januara 2012.godine ih obavještava da je napravljena greška i da u skladu sa članom 224. stav 2. ZKP BiH-e samo oštećena strana ima pravo podnijeti pritužbu protiv naredbe o obustavi istrage".

"Očigledno da tužilac nije upoznat sa odredbama Zakona po kome postupa ili pokušava da nam oduzme Zakonom dato pravo tumačeći jednostrano Zakon o krivičnom postupku, u čijem članu 216. stoji da pravo podnošenja pritužbe priznato i podnosiocu prijave po osnovu koje je donesena naredba o sprovođenju istrage", stoji u saopćenju MUPRS-a.