Sporan prijedlog zakona
19

MUP RS nakon kritike zbog moguće zabrane snimanja policajaca: Otvoreni smo za prijedloge

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nakon što su ambasade SAD-a, Njemačke i Velike Britanije te Ured visokog predstavnika u BiH osudile nacrt zakona u RS kojim bi se doveli u pitanje funkcioniranje medija kroz zabranu snimanja i fotografiranje javnih službenika, MUP- RS-a je izdao saopćenje u kojem ističu da su "otvoreni za prijedloge".

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske spremno je na konstruktivan dijalog u vezi sa Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru koji bi trebalo 16. aprila da bude na dnevnom redu 4. sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, a sve s ciljem uvažavanja dobrih praksi i prijedloga koji se odnose na sporne članove ovog nacrta", kaže se u saopćenju MUP-a RS.

U saopštenju iz MUP-a naglašava se da je cilj da se dobije kvalitetno dobro rješenje, do utvrđivanja prijedloga ovog zakona.

"I stovremeno, u skupštinskoj proceduri na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske naći će se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji predviđa mogućnost uvođenja rezervnog sastava policije, što je i praksa mnogih zemalja članica Evropske unije, a sve s ciljem podizanja stepena bezbjednosti građana i imovine"m ističu iz MUP-a.

U saopćenju se dodaje da Ministarstvo nije uputilo u skupštinsku proceduru nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju, kako su to mnogi mediji posljednjih dana objavili, niti se Vlada RS o njemu izjasnila.

"Imajući u vidu da je riječ o radnoj verziji, Ministarstvo neće u ovom trenutku nastaviti rad na izmjenama ovog zakona, niti će ovaj materijal uputiti u proceduru", dodaje se u saopćenju.

Podsjećamo, Vlada bh. entiteta Republika Srpska uputila je u skupštinsku proceduru izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru, koji je već izazvao zabrinutost novinarske zajednice i nevladinog sektora u tom entitetu.

Time bi "ometanje, neovlašteno snimanje i fotografisanje" donosilo kaznu od 60 dana zatvora ili novčanu od 500 do 1.500 KM.