Zabrinutost novinara
316

Prijedlog Vlade RS-a: Za fotografisanje policije 60 dana zatvora

Klix.ba
Vlada bh. entiteta Republika Srpska uputila je u skupštinsku proceduru izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru, koji je već izazvao zabrinutost novinarske zajednice i nevladinog sektora u tom entitetu.

Šta podrazumijeva ometanje neovlaštenim snimanjem i fotografisanjem za kaznu od 60 dana ili novčanu od 500 do 1.500 KM niko ne zna, izvještava Al Jazeera Balkans.

Ometati se može službeno ili pravno lice, a službeno lice može biti policajac ili poreski inspektor.

"Ovo ne samo da će onemogućiti rad novinara već ugrožava i druge građane koji budu fotografisali policajce ili druge ovlaštene službenike ukoliko vrše neko krivično djelo ili prekršaj", rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka.

Nacrt je pripremio entitetski MUP i nisu naveli zašto uvode ovakve izmjene niti da li postoje izuzeci.

"Razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru sadržan je u potrebi za dogradnjom određenih zakonskih rješenja, kao i radi ustanovljenja novih rješenja, a s ciljem preventivnog djelovanja i cjelishodnije primjene Zakona u praksi", navodi se u saopćenju MUP-a Republike Srpske.

Iz Transparency International BiH poručuju da su primjedbe uputili MUP-u. Ističu da neovlašteno snimanje već postoji kao krivično djelo i vrijedi za sve.

Nacrt Zakona je upućen u skupštinsku proceduru, a iz opozicinog PDP-a poručili su da neće podržati ovakav tekst. Ako bude usvojen kažu da će se obratiti Ustavnom sudu RS.