{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MUP RS davao lične podatke i prekršio zakon

F
9.11.2011. u 15:44
0
0
MUP RS davao lične podatke i prekršio zakon
0
MUP RS davao lične podatke i prekršio zakon
Zgrada MUP-a RS (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Na osnovu Zakona o zaštiti ličnih podataka, a rješavajući po prigovoru nositelja podataka u postupku nezakonite obrade ličnih podataka od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) - Uprave kriminalističke policije Banja Luke, Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH naložila je Upravi kriminalističke policije Banja Luka da blokira i uništi lične podatke u operativnoj evidenciji podnositelja prigovora.
Agencija je utvrdila da je prigovor podnositeja osnovan jer je MUPRS, u okviru sigurnosnih provjera, OSA-i BiH dostavio podatke iz operativne evidencije za podnositelja prigovora.

MUPRS je davanjem ličnih podataka iz operativne evidencije postupao suprotno Zakonu o zaštiti ličnih podataka, kojim je propisano da je kontrolor dužan da lične podatke koje prikuplja za posebne, izričite i zakonite svrhe ne obrađuje na bilo koji način koji nije u skladu s tom svrhom.

Naime, MUPRS je po zahtjevu OSA-e BiH mogao dostaviti podatke iz kaznene evidencije da bi OSABiH mogla izvršiti upoređivanje s podacima iz osnovnog sigurnosnog upitnika, koji se odnose na podatke iz kaznene evidencije i to samo u slučaju ako postoji pravosnažna sudska presuda od najmanje tri mjeseca zatvorske kazne, što u konkretnom predmetu nije bio slučaj.

Kontrolor, MUPRS, pogrešno je postupio dajući podatke iz operativne evidencije, koji su bez ikakvog značaja za sigurnosnu provjeru, jer se takvi podaci mogu koristiti samo u policijske svrhe.

Nijedna osoba ne može biti ograničena u svojim pravima niti snositi štetne posljedice zbog podataka koji proističu iz operativne evidencije.

Radi poštivanja principa pravičnosti i zakonitosti, kontrolor ne može davati podatke iz operativne evidencije, jer je prema Krivičnom zakonu RS-a propisano davanje podataka iz kaznene, a ne operativne evidencije.

Stoga je Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH utvrdila da je došlo do povrede Zakona o zaštiti ličnih podataka kojim je propisano da je kontrolor obavezan da lične podatke obrađuje na pravičan i zakonit način te da se lični podaci koji se prikupljaju za posebne, izričite i zakonite svrhe ne obrađuju na bilo koji način koji nije u skadu s tom svrhom te da se lični podaci obrađuju samo u periodu koji je neophodan za ispunjenje svrhe u koju su podaci prikupljeni, saopćeno je iz Agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: