Agencija za zaštitu ličnih podataka
0

MUP RS davao lične podatke i prekršio zakon

FENA
Zgrada MUP-a RS (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Zgrada MUP-a RS (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Na osnovu Zakona o zaštiti ličnih podataka, a rješavajući po prigovoru nositelja podataka u postupku nezakonite obrade ličnih podataka od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) - Uprave kriminalističke policije Banja Luke, Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH naložila je Upravi kriminalističke policije Banja Luka da blokira i uništi lične podatke u operativnoj evidenciji podnositelja prigovora.

Agencija je utvrdila da je prigovor podnositeja osnovan jer je MUPRS, u okviru sigurnosnih provjera, OSA-i BiH dostavio podatke iz operativne evidencije za podnositelja prigovora.

MUPRS je davanjem ličnih podataka iz operativne evidencije postupao suprotno Zakonu o zaštiti ličnih podataka, kojim je propisano da je kontrolor dužan da lične podatke koje prikuplja za posebne, izričite i zakonite svrhe ne obrađuje na bilo koji način koji nije u skladu s tom svrhom.

Naime, MUPRS je po zahtjevu OSA-e BiH mogao dostaviti podatke iz kaznene evidencije da bi OSABiH mogla izvršiti upoređivanje s podacima iz osnovnog sigurnosnog upitnika, koji se odnose na podatke iz kaznene evidencije i to samo u slučaju ako postoji pravosnažna sudska presuda od najmanje tri mjeseca zatvorske kazne, što u konkretnom predmetu nije bio slučaj.

Kontrolor, MUPRS, pogrešno je postupio dajući podatke iz operativne evidencije, koji su bez ikakvog značaja za sigurnosnu provjeru, jer se takvi podaci mogu koristiti samo u policijske svrhe.

Nijedna osoba ne može biti ograničena u svojim pravima niti snositi štetne posljedice zbog podataka koji proističu iz operativne evidencije.

Radi poštivanja principa pravičnosti i zakonitosti, kontrolor ne može davati podatke iz operativne evidencije, jer je prema Krivičnom zakonu RS-a propisano davanje podataka iz kaznene, a ne operativne evidencije.

Stoga je Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH utvrdila da je došlo do povrede Zakona o zaštiti ličnih podataka kojim je propisano da je kontrolor obavezan da lične podatke obrađuje na pravičan i zakonit način te da se lični podaci koji se prikupljaju za posebne, izričite i zakonite svrhe ne obrađuju na bilo koji način koji nije u skadu s tom svrhom te da se lični podaci obrađuju samo u periodu koji je neophodan za ispunjenje svrhe u koju su podaci prikupljeni, saopćeno je iz Agencije.