Podnijeli izvještaj
306

MUP RS-a prijavio Amira ef. Mahića Tužilaštvu u Prijedoru zbog "podsticanja nasilja i mržnje"

S. Š. U.
Policija RS-a prijavila Amira ef. Mahića Okružnom tužilaštvu u Prijedoru
Policija RS-a prijavila Amira ef. Mahića Okružnom tužilaštvu u Prijedoru
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u BiH u Kozarcu Amir ef. Mahić prijavljen je Okružnom tužilaštvu u Prijedoru, prenose Nezavisne novine.

Mahić je ranije bio pod istragom MUP-a RS-a i saslušan je jer je na džumi istakao stav o sektama u pravoslavlju koje su protumačene kao "širenje mržnje" te je protiv njega odmah pokrenut postupak.

Iz prijedorske policije su naveli da je izvještaj u tom slučaju nadležnom tužilaštvu podnesen u srijedu.

"Policijski službenici Policijske uprave Prijedor su 15. februara 2023. godine Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor dostavili izvještaj o počinjenom krivičnom djelu javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje protiv A.M. iz Kozarca", rekli su za Nezavisne novine iz Policijske uprave Prijedor.

Ukoliko se dokaže krivica imama Mahića, on po zakonu u RS-u može biti osuđen na novčanu ili zatvorsku kaznu do tri godine.

Podsjećamo da je Mahić uputio izvinjenje ističući ako njegova namjera nije bila povrijediti ničija vjerska osjećanja već ukazati na fenomen instrumentalizacije vjere u nečasne svrhe.

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković danas je kazao da je medijsko iskorištavanje i politiziranje jedne izjave Amira ef. Mahića, napravilo "slučaj" koji vodi dodatnom narušavanju međunacionalnih odnosa.

Dodao je kako je informisan da je u cilju sprovođenja istrage protiv imama Mahića, Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a RS-a u Prijedoru na saslušanje poziva vjernike, muslimane Kozarca koji su prisustvovali džuma-namazu odnosno iznošenju nesmotrene izjave.