Ističu da su fiktivne
0

MUP RS-a poništio 238 prijava mjesta prebivališta

SRNA
U okviru procesa provjere mjesta prebivališta, koji provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske po nalogu Centralne izborne komisije BiH, do sada je doneseno 238 rješenja o poništenju prijave mjesta prebivališta.

U saopćenju iz MUP-a Republike Srpske navodi se da je u Istočnom Drvaru doneseno 128 rješenja o poništenju prijave mjesta prebivališta, u Vukosavlju jedno, Foči 52, Srebrenici devet, Višegradu dva, Novom Goraždu 21 i Istočnom Mostaru 25 rješenja.

Iz MUP-a RS dodaju da se proces postupka provjere mjesta prebivališta provodi zbog postojanja javno ispoljenih sumnji u vjerodostojnost Centralnog biračkog spiska zbog "fiktivnih" prijava prebivališta.

Zakonom o prebivalištu i boravištu državljana BiH propisana je obaveza da državljani prilikom prijave i odjave prebivališta ili boravišta moraju dati tačne i istinite podatke, te da davanje neistinitih podataka ne predstavlja samo kršenje Zakona, već i kršenje izbornog prava definisanog Izbornim zakonom BiH, podsjećaju iz MUP-a Republike Srpske.