BiH
482

MUP KS: Za paljenje petardi maloljetnicima kazne do 900, a roditeljima i do 1.200 KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pred nastupajuće vjerske i novogodišnje praznike, moguća je pojava nabavke i preprodaje petardi i drugih pirotehničkih sredstava, čijom upotrebom se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a moguće je povređivanje, naročito mlađih osoba. Iz MUP-a KS upozoravaju da prodaja pirotehničkih sredstava ima obilježje prekršaja i u nadležnosti je inspekcijskih organa.

"Potrebno je napomenuti da je posjedovanje na javnom mjestu, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi i drugih priotehničkih sredstava bez odobrenja nadležnog organa, sankcionisano Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kada maloljetnik počini ovu vrstu prekršaja propisana je kazna za roditelja (usvojioca) odnosno staraoca maloljetnika, ako je izvršenje prekršaja posljedica njegovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku", navodi se u saopćenju MUP-a KS.

U navedenim slučajevima predviđene kazne za učinoce su od 300,00 do 900,00 KM, a za roditelje maloljetnih prekršilaca su od 400,00 do 1.200,00 KM.

"Da bi se ova pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice, Uprava policije je poduzela planske aktivnosti: angažovanja policijskih službenika u uniformi i građanskim odjelima na lokacijama gdje se vrši preprodaja i upotreba ovih sredstava s ciljem prikupljanja informacija o osobama koje se bave ovim nezakonitim radnjama i sankcionisanje istih; organizovanje zajedničkih akcija sa nadležnim inspekcijskim organima s ciljem preventivnog djelovanja i onemogućavanja preprodaje ovih sredstava, uz preduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje se bave istim; održavanje sastanaka sa menadžmentom i nastavnim osobljem osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo, s ciljem postupanja iz njihove nadležnosti", kaže se u saopćenju.

Iz MUP-a KS apeluju na građane, a posebno na roditelje da poduzmu sve, kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava svelo na najmanju moguću mjeru, a time i izbjeglo povrijeđivanje osoba koje koriste pirotehnička sredstva.