BiH
0

MUP KS: Izvedeno 12 akcija, zatvoreno šest osoba

SRNA
Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo u prva tri mjeseca ove godine izvelo je 12 akcija na dokumentovanju neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te oduzelo oko 12,8 kilograma marihuane, 1,6 kilograma heroina i 434 grama amfetamina.

U Odjeljenju za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a, Srni je rečeno da je saradnja sa policijskim službenicima Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo na sprečavanju zloupotreba opojnih droga na visokom nivou.

Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo u prva tri mjeseca ove godine prijavljeno je 15 lica od kojih je šest lica predato nadležnim tužiocima i određen im je pritvor.

Tužilaštvu je podneseno i 39 izvještaja protiv 41 lica zbog sumnje da su počinili krivična djela posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga.

U Odjeljenju za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a nemaju precizne podatke koliko se krivičnih djela počini pod dejstvom opojnih droga, s obzirom da policija nema ovlaštenje da testira izvršioce krivičnih djela na prisustvo opojnih droga, osim kod krivičnih djela i prekršaja iz oblasti saobraćaja.

"Bitno je istaći da razna krivična djela, prvenstveno protiv imovine vrše konzumenti opojnih droga kako bi pribavili sredstva za kupovinu droge, te je stoga i jasno da jedan procenat izvršenih krivičnih djela počine lica pod dejstvom droge", naglasio je Admir Vatreš, službenik ovog odjeljenja.

U 2011. godini pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo sproveli su niz akcija radi presijecanja "lanaca" trgovine opojnim drogama, u kojim su zaplijenili veće količine opojnih droga.
Zalijenjeno je oko 67,3 kilograma marihuane, 2,8 kilograma heroina i četiri kilograma amfetamina.

Zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, tokom prošle godine uhapšena su 72 lica.