Odluka Vlade
11

MUP KS dobio novo sjedište: Dodijeljena im građevinska konstrukcija u Kolodvorskoj ulici

Piše: M. A.
Još uvijek neizgrađeni objekt u ulici Kolodvorska na području općine Novo Sarajevo danas je na sjednici Vlade Kantona Sarajevo i zvanično ustupljen na korištenje Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Na Dnevnom redu 151. sjednice Vlade KS, koja je održana danas u 11 sati, našao se i Prijedlog odluke o prijenosu prava korištenja gradskog građevinskog zemljišta s KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo na korištenje Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Naime, na današnjoj sjednici i zvanično je usvojen prijedlog resornog ministra Vedrana Mulabdića, kojim se objekt u ulici Kolodvorska u Novom Sarajevu daje na korištenje MUP-u KS, čime je konačno došlo do rješavanja statusnog pitanja ovog perspektivnog zemljišta i objekta.

Ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić kazao nam je da od samog formiranja 1997. godine sve do danas MUP KS nije imao sjedište u vlastitoj zgradi.

"Mi trenutno koristimo zgradu naslijeđenu od nekadašnjeg Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove na adresi La Benevolencija 16. Ta zgrada najprije ne odgovara standardima po kojima moramo obavljati svoje poslovne zadatke, a nije ni naše vlasništvo. Smatram da rekonstrukcija ove zgrade apsolutno nije isplativa i to bi direktno naštetilo budžetu KS. Pored ovog sjedišta, 3. policijska uprava Novo Sarajevo, u sklopu koje se nalazi Sektor putnih isprava i Saobraćajna policija, smještena je u objektu u ulici Zmaja od Bosne koji također nije u našem vlasništvu i koji nije prilagođen našem radu", rekao je ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić.

"Mi već duže vremena tragamo za lokacijom koja će biti idealna za gradnju jednog savremenog objekta koji će služiti službenicima MUP-a KS. Kao idealno rješenje ispostavila se nedovršena zgrada u Kolodvorskoj ulici u općini Novo Sarajevo i tu mislimo smjestiti glavno sjedište MUP-a, Policijsku upravu Novo Sarajevo i sve njene organe, a nije isključeno ni pravovremeno premještanje ostalih organizacionih jedinica MUP-a", dodao je on.

S obzirom na to da su predstavnici firme ViK ranije ove godine izjavili kako podržavaju težnje ministra Vedrana Mulabdića da riješi infrastrukturna pitanja koja su u domenu sektora kojim upravlja, oni su također istakli kako ministar Mulabdić treba poštovati prava drugih. Tačnije, oni su u više navrata istakli kako je ViK-u građevinski kostur u Kolodvorskoj ulici ustupljen na korištenje i da žele nastaviti radove koje su počeli 1978. godine.

"Pravo korištenja ovog objekta pripalo je još 1979. godine ViK-u kako bi izgradio dispečersko-poslovnu zgradu. Ruku na srce, bilo je nekih mini radova na ovom objektu 1981. ili 1982. godine, a od tog momenta više ni ekser nije udaren u ovu zgradu. Zemljište je u vlasništvu Vlade KS i ona je na kraju donijela odluku kome će pripasti objekt skupa sa zemljištem. Nemamo više vremena baviti se namjerama, moramo preći s riječi na djelo", zaključio je ministar Mulabdić.