{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MUP KS: Apel građanima da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava

F
31.12.2014. u 14:01
3
19
MUP KS: Apel građanima da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava
3
MUP KS: Apel građanima da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava
Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) pokrenulo je niz preventivnih mjera radi animiranja građana o opasnostima koje prijete od, eventualne, upotrebe pirotehničkih sredstava, povodom novogodišnjih praznika.
Kako je Agenciji Fena kazao glasnogovornik MUPKS-a Irfan Nefić, radi se o kampanji u čijem je fokusu sigurnost građana i njihove imovine, a tokom koje je upriličeno više predavanja u osnovnim i srednjim školama, kako bi se upozorilo na opasnosti od upotrebe "pirotehnike", te je u vezi s tim distribuirano nekoliko hiljada letaka.

Nefić, istovremeno, upozorava da osobe za koje se utvrdi da su počinile prekršaj (nezakonitu prodaju ili upotrebu pirotehničkih sredstava) mogu biti kažnjene novčanom kaznom u rasponu od 300 do 900 KM, te da, ukoliko se radi o maloljetnim osobama, njihovi roditelji mogu biti kažnjeni u iznosima od 400 do 1.200 KM.

Iz MUPKS-a pozivaju građane da se suzdrže od upotrebe prirotehničkih sredstava kako bi izbjegli neželjene posljedice, jer je u posljednjih nekoliko godina evidentiran veći broj teških povreda kod osoba koje su upotrebljavale ta sredstva.

U vezi s tim, MUPKS će u suradnji s inspekcijskim organima poduzeti sve zakonske mjere kako bi se upotreba pirotehnike svela na najmanju moguću mjeru.

Iz MUPKS-a, također, upozoravaju da su, uz aktivnosti na suzbijanju prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava, na snazi i mjere pojačane kontrole u vezi s eventualnom upotrebom vatrenog oružja tokom novogodišnjih praznika, kao i na planu kontrole saobraćaja, s akcentom na eventualno prisustvo alkohola ili narkotičkih sredstava kod njegovih sudionika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: