BiH
13

Iz policije upozoravaju: Petarde nisu igračke, posljedice mogu biti teške

Piše: N. J.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Policija ovih dana, pred novogodišnje praznike, ima dosta posla vezano za problem upotrebe pirotehničkih sredstava. Naši sagovornici iz policije u Banjoj Luci, Zenici i Sarajevu navode kako ove godine nije bilo većih zapljena pirotehnike, te da policajci dosta rade na prevenciji edukujući djecu o mogućim posljedicama. Ističu i da su predviđene kazne za prodaju, ali i upotrebu pirotehnike.

Sve policijske uprave u Sarajevu sačinile su operativne planove za prevenciju i sankcionisanje onih koji nabavljaju, prodaju i upotrebljavaju pirotehnička sredstva, kazao je glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić.

Policajci su na terenu u civilnim odijelima i uniformama, te prikupljaju informacije vezane za prodaju i upotrebu pirotehnike.

"Nije bilo većih zapljena u ovoj godini, a moram naglasiti da su kazne za prodaju i upotrebu pirotehnike od 300 do 900 maraka, odnosno od 400 do 1.200 KM ako je riječ o roditeljima ili starateljima maloljetnika zbog čije je nebrige dijete počinilo prekršaj", kaže Nefić za Klix.ba.

Spriječiti neželjene posljedice

Dodao je kako policija u Sarajevu ove godine nije imala prijavljen slučaj povređivanja usljed upotrebe pirotehnike, dok ih je u prošloj godini bilo osam.

"MUP KS je pokrenuo i kampanju 'Bez petardi siguran i ti i drugi' u okviru koje službenici policije dijele edukativne letke po ulicama i školama, te drže predavanja u osnovnim i srednjim školama. Cilj je spriječiti neželjene posljedice", istakao je Nefić.

Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona je sačinila Plan pojačanih mjera i radnji koje se poduzimaju s ciljem osiguravanja lične i imovinske sigurnosti građana tokom novogodišnjih i božićnih blagdana.

"U dane praznika se opravdano očekuje povećana upotreba pirotehničkih sredstava, te upozoravamo i podsjećamo građane da će svaka osoba koja na javnom mjestu ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa biti kažnjena novčanom kaznom od 150 do 400 KM. Oni koji upotrebljavaju pirotehniku bez odobrenja nadležnog organa bit će kažnjeni od 200 do 500 KM", navode iz MUP-a ZDK.

Iz policije su posebno skrenuli pažnju roditeljima i starateljima maloljetnika na ovu pojavu.

"U proteklom periodu u evidencijama Uprave policije MUP-a ZDK nisu zabilježeni slučajevi povređivanja osoba usljed upotrebe pirotehničkih sredstava, a na ulicama i trgovima nije uočeno njihovo povećano prisustvo", naveli su iz policije ZDK.

Kada je riječ o upotrebi i prodaji pirotehnike, CJB Banja Luka realizuje kampanju "Petarde nisu igračke - ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik".

"Tokom decembra nadležne policijske stanice u sastavu CJB Banja Luka održavaju edukativna predavanja u osnovnim i srednjim školama i informišu učenike o mogućim posljedicama koje nastaju nestručnim rukovanjem pirotehnikom, ali i odredbama zakona koji sankcionišu upotrebu nedozvoljenih pirotehničkih sredstava", naveli su za Klix.ba iz CJB Banja Luka.

Uloga roditelja

Dodaju da u toku 2014. godine nije evidentiran nijedan prekršaj vezan za nezakonitu upotrebu pirotehničkih sredstava na području koje pokriva CJB Banja Luka, kao i da nije bilo povreda usljed paljenja pirotehnike.

"Za vlasnike trgovačkih radnji koji nabavljaju i prodaju eksplozivne materije, a nisu registrovani za tu djelatnost, propisana je novčana kazna od 1.000 do 5.000 KM, a za osobe koje pale pirotehnička sredstva i uznemiravaju time građane kazne su od 300 do 900 KM", dodaju iz banjalučkog CJB-a.

Iz policije apeluju na građane da se uzdrže i od upotrebe oružja i pirotehnike, te da roditelji upoznaju djecu o mogućim posljedicama upotrebe pirotehnike. Napominju da je u prethodnim godinama zabilježeno više slučajeva lakših i težih povreda usljed paljenja pirotehničkih sredstava.