Obrazložili svoj stav
57

MUP HNK o migrantima: Neprihvatljivo je prebacivanje sigurnosnih problema na naše područje

B. R.
MUP HNK negativno odgovorio Službi za poslove sa strancima (Foto: D. Ć./Klix.ba)
MUP HNK negativno odgovorio Službi za poslove sa strancima (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) su poručili Službi za poslove sa strancima da ne mogu odgovoriti na zahtjev da osiguraju transport migranata iz Bihaća prema konjičkom mjestu Bradina.
Oni su poslali dopis Službi za poslove sa strancima u kojem su ih obavijestili o navedenom.

"Obavještavamo vas da MUP HNK nije u mogućnosti angažovati policijske službenike i preuzeti pratnju autobusa s migrantima jer se radi o aktivnostima neusaglašenim s nivoima vlasti u HNK i jedinice lokalne samouprave u Konjicu", obrazložili su.

Pozvali su se i na ranije zaključke zakonodavne vlasti.

"Na ovakvo postupanje nas obavezuju Zaključci Skupštine HNK citiramo: 'Skupština traži od organa na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini da u skladu s važećim propisima koordiniraju s nadležnim tijelima u HNK i organima jedinica lokalne samouprave u HNK sve aktivnosti koje se odnose na migrante'. Isto tako, obavezuje nas i Zaključak Vlade HNK sa danas održane sjednice", potcrtali su.

Da bi se udovoljil zahtjevu i pristupilo realizaciji aktivnosti iz akta, insistiraju na poštivanju navedenih zaključaka. Pozvali su se i na reakciju stanovnika Bradine.

"Također, upozoravamo na činjenicu da prema operativnim saznanjima raspolažemo informacijama da je ova najava izazvala ogromnu uznemirenost građana, te da se velika grupa mještana (za sada više od 150) samoorganizovala i da planira vlastitim tijelima i drugim preprekama zapriječiti dolazak migranata u njihovo mjesto. U razgovorima ističu da ne žele uvoz tuđih problema u njihovu sredinu, da bivša kasarna nema nikakve uslove za prijem tolikog broja migranata, da je jako blizu glavne saobraćajnice M-17, njihovih kuća i škole, da nije ograđena nikakvom zaštitnom ogradom i da ne postoji minimum sigurnosnih uslova za boravak migranata", napomenuli su iz MUP HNK.

Postupak Službe za poslove sa strancima su ocijenili ishitrenim sa sigurnosnog aspekta i zato im je, kako su istakli, apsolutno neprihvatljiv.

"Područje HNK je već u velikoj mjeri opterećeno sigurnosnim problemima koje izazivaju migranti i da je ove godine zabilježeno više od 250 slučajeva preduzimanja mjera i radnji prema migrantima. Sadašnje najave i eventualni njihov smještaj na područje HNK bi još dodatno destabilizirao ionako opterećenu bezbjednosnu sitiaciju", smatraju.

Upozorili su da trenutno nemaju dovoljno policijskih službenika.

"Zadaća MUP-a HNK je pružanje maksimalne lične i imovinske sigurnosti svih građana ovog kantona i svih onih koji borave na ovom području, a ovakvi potezi prebacivanja sigurnosnih problema na naše područje nisu prihvatljivi, nego naprotiv mogu izazvati nesagledive posljedice i narušiti stanje bezbjednosti", poručili su Službi za poslove sa strancima.

Podsjećamo, danas je bilo planirano da se veliki broj migranata iz bihaćkog kampa Lipa premjesti na Bradinu. Tome su se usprotivili stanovnici ovog mjesta. Kantonalna vlast i načelnik Konjica Osman Ćatić tvrde da uopće nisu bili informisani o planu da migranti budu smješteni na Bradini.

Da će Bradina biti mjesto gdje bi trebali biti zbrinuti nadleženi su objavili tek danas. Do tada se nije znalo gdje će biti smješteni. Prvobitno su trebali biti premješteni u prostorije bivše tvornice Bira, ali su se tome usprotivili građani Bihaća i lokalna vlast.