BiH
54

Muminović: Sindikat nije organizirao jutrošnju obustavu, štrajk je 17. aprila

FENA
Amir Muminović, zamjenik predsjednika Sindikata preduzeća GRAS, izjavio je novinarima da Sindikat nije organizirao jutrošnju obustavu saobraćaja u gradu.

"Sindikat stoji iza radnika i bori se za njihove probleme, ali nije organizator ove obustave rada. Sindikat je inače najavio štrajk za 17. april", istakao je Muminović.

Grupa radnika koja od jutros štrajkuje u krugu preduzeća kao glavni razlog za to novodi izostanak februarske plaće, a Muminović dodaje da su problemi GRAS-a još kompleksniji.

"Nema dovoljan broj vozila za gradski prijevoz, vozila su zastarjela, a problem su i rezervni dijelovi", naveo je on.

Radnici koji su se od jutros spontano, kako navode okupili u krugu preduzeća ističu da neće pokrenuti vozila dok im ne bude isplaćena februarska plaća.

Direktorica preduzeća Mubera Begić-Žiga rekla je novinarima da se radi na tome da novac za plaće bude osiguran. Direktorica je izjavila također da do ove obustave saobraćaja nije smjelo doći i pored dugogodišnjih problema u GRAS-u i nezadovoljstva radnika jer zbog obustve najviše ispaštaju građani. Govoreći o problemima u firmi navela je dug za električnu energiju od dva miliona i 480 hiljada KM.

Trenutno struju ima samo dio radionica, odnosno tehničkih pogona, jer je od tog iznosa uplaćeno 100 hiljada KM, dok ostali dio u krugu preduzeća, računajući i upravnu zgradu, nema struju, rekla je direktorica.