{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Multinacionalnost OS pokazuje da je u BiH moguć kompromis

F
30.11.2011. u 19:56
0
36
Multinacionalnost OS pokazuje da je u BiH moguć kompromis
0
Svečanom akademijom održanom uoči 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je večeras obilježena šesta godišnjica Oružanih snaga.
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i Željko Bakalar, izaslanik predsjedavajućeg državnog predsjedništva Željka Komšića, naglasili su, obraćajući se zvanicama, multinacionalnu komponentu bosanskohercegovačke vojske i reformu odbrane koja pokazuje da su u našoj zemlji moguće reforme u čijoj je osnovi kompromis a krajnji rezultat - jedinstvena struktura.

Današnje bh. Oružane snage učesnice su mirovnih misija u svijetu, naglasio je ministar Cikotić.

"Bosna i Hercegovina je zanimljiva i specifična država. Često pravi probleme kakve druge države možda ne bi pravile, ali, također, često pokazuje sposobnost da preživi situacije koje druge države ne bi preživjele. U tom kontekstu treba posmatrati i šestogodišnjicu njenih Oružanih snaga", njegove su riječi.

"Reforma odbrane je pokazala ne samo da je moguće postići kompromis o teškim pitanjima nego da ga je moguće i primijeniti", dodao je ministar podsjetivši na angažman domaćih i međunarodnih faktora u reformi odbrane kao zahtjevnom poslu čiji su efekti dugoročni.

Za pomoć u tom procesu, Cikotić je zahvalio predstavnicima NATO-a, EUFOR-a koji je sve funkcije prenio na odbrambene strukture BiH, OSCE-a, UN-a, UNDP-ja te vladama i ambasadama mnogih zemalja čiji su diplomatski i vojni predstavnici akreditirani u BiH.

Posebnu čestitku povodom 1. decembra, dana Oružanih snaga BiH, uputio je djelatnicima državnog ministarstva odbrane za promoviranje interesa svih etničkih struktura u državi, kako je naveo.

Željko Bakalar je kao izaslanik pročitao čestitku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u kojoj su naglašena sva postignuća Oružanih snaga i predanost vojnom pozivu te Bosni i Hercegovini.

Svečana akademija je održana u prisustvu uposlanika Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga te članova bh. institucija civilne vlasti, vojno-diplomatskog i diplomatskog kora, akademske zajednice te drugih zvanica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: