Reakcija ministra
17

Mulabdić: Kadrovi SDA napokon trebaju naučiti da se ministri ne petljaju u operativni rad policije

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić oglasio se saopćenjem u kojem je kazao kako ga zabrinjava neupućenost i neznanje kadrova SDA, te da se ministri ne petljaju u operativni rad policije.

Ministar Mulabdić se oglasio nakon što je SDA izdala saopćenje u kojem osuđuje paljenje automobila potpredsjednice SBB-a i poručuje njemu da počne raditi svoj posao.

Mulabdić je izrazio duboko žaljenje i zabrinutost u vezi s jučerašnjim događajem kojeg je nazvao gnusnim, te poručio kako na rasvjetljavanju ovog događaja kao i na identifikaciji i pronalasku vinovnika ovog krivičnog djela rade policijski službenici u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo.

"U vezi sa saopćenjem stranke SDA, a povodom navedenog događaja i traženja od ministra da 'konačno počne raditi svoj posao', moram naglasiti da me veoma zabrinjava neupućenost i neznanje kadrova ove stranke, koji preko 25 godina obnašaju rukovodne funkcije na svim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini. Podsjećam, policija je operativno samostalan organ izvršne vlasti, a koji je tek za vrijeme mandata SBB-ovih ministara, g. Juske Ismira, a posebno mene, dobio pored operativne i budžetsku samostalnost, a time je stavljena i tačka na depolitizaciju odnosno potpunu operativnu samostalnost", navodi se u saopćenju.

Ističe da policija nije, niti smije biti agencija za provođenje stranačkih ideologija ili ciljeva. Poručio je da kadrovi SDA stranke napokon trebaju naučiti da se ministri ne petljaju u operativni rad policije.

"Apsolutno bez potrebe da se pravdam ili dokazujem bilo kome za ono što sam uradio u svom mandatu za nepune dvije i po godine, želio bih poručiti kolegama iz SDA da iza svakog od nas ostaju djela, a nikako političko obojene priče ili lažna obećanja. S tim u vezi volio bih da su kolege iz SDA svoju zabrinutost i osudu ovog događaja izrazili na način da su jučer na press-konferenciji 'statirali' rame uz rame s ministrom MUP-a KS", navodi se u saopćenju.