Banja Luka
20

Muke sa izlijevanjem kanalizacije u Vrbanji: Nesnosan smrad i zaraza koja prijeti

Piše: M. Travar
(Foto: Klix.ba)
Slika ne može dočarati smrad koji se širi oko kuće Mehmeda Nezirevića u banjalučkom naselju Vrbanja. Problem izlijevanja fekalija, odnosno neriješenog sistema kanalizacije iz obližnjih Debeljaka, koji se nalaze iznad Vrbanje, traje već pet godina.

Kanalizacija se izlijeva u potok koji protječe pored Nezirevićeve kuće, a potok se dalje ulijeva u rijeku Vrbanju i predstavlja potencijalni izvor zaraze za čitavo naselje.

“U ovom potoku su nekad plivale ribe, mi smo silazili dole do Vrbanje, kupali smo se u njoj, sad se u njega slijeva kanalizacija, valjda nisu završili gore, nije legalna kanalizacija, koliko sam čuo, pa se iz tih kuća iznad pruge sve slijeva u potok i spušta se sve dole do Vrbanje. U više navrata sam se žalio, pisao nadležnim inspekcijama, pitao ih kako uopće dozvoljavaju da se kuće prikopčaju na kanalizaciju koja nije spojena s donjom kanalizacijom. Moja kuća je, recimo spojena na ovaj kolektor koji imamo ovdje, ali oni gore nisu i to treba spojiti", objašnjava Mehmed.

U Administrativnoj službi grada Banje Luke su mu rekli da je problem evidentan i da znaju za njega, ali da nemaju novca da ga završe, niti da je budžetom za ovu godinu planirano rješavanje ovog problema.

"To se više ne može podnijeti, ja cijelu noć nisam spavao, niti mogu zatvoriti prozore zbog smrada, niti ih mogu otvoriti zbog smrada, to je katastrofa, gledam kad će se djeca porazbolijevati", kaže Mehmed.

U istom dijelu Vrbanje je i kuća poslanika Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS Admira Čavke. Ogorčen je nemarom nadležnih organa i činjenicom da se u ovom dijelu Vrbanje ljudi guše u nesnosnom smradu.

"Doslovno cijeli Debeljaci su priključeni na kanalizaciju koja nije legalizovana, ima tu dvadeset-trideset kuća, još gore je to što smo mi nekad silazili dole do Vrbanje da se kupamo, sad gledamo kako ćemo se porazbolijevati. Neko nešto mora učiniti ovdje", naglašava Čavka.

Slično priča i Vidan Pašajlić, čija je kuća udaljena stotinjak metara od Nezirevićeve.

"Ja sam sve pokušavao legalnim i normalnim putem, pokušavao zahtjevom da to uđe u budžet općine, preko predsjednika mjesne zajednice, nisam nikad uspio, dobijao sam razne odgovore. U suštini, ja kad sam kuću napravio, a tu sam od 2009. godine, problem je što su se cijevi razdvojile, poslije poplave je uništena jedna cijev, onda druga, govorili su da će napraviti na proljeće, da ne mogu zbog zimskih uslova, a nikad nisu napravili. Nelegalna je kanalizacija, kompletan kolektor, nikad nisu dobili odobrenje Željeznica da bi ispod prolaza to pravili", kaže Vidan.

U slučaju da gradske vlasti, koje su dobro upoznate problemu, nešto ne preduzmu, mještani su spremni da preduzmu i radikalnije mjere, najavljuje Čavka.

"Blokirat ćemo potok, stavit ćemo zemlju, pijesak, šta god i onda će se desiti ekološka katastrofa, ovo je nekad bilo najveće kupalište u Vrbanji, ne mogu da shvatim šta su dopustili da se desi. Pa čitava Vrbanja smrdi od ovoga", ističe Čavka.