Politički analitičar
28

Mujanović: Izjava Kalabuhova je dokaz da Rusija sponzoriše srpske i hrvatske nacionaliste u BiH

T. K.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Politički analitičar Jasmin Mujanović reagovao je na izjave ruskog ambasadora Igora Kalabuhova da oni u BiH samo traže poštovanje konstitutivnosti naroda, poručivši da Moskva sponzoriše srpske i hrvatske nacionalističke tabore u BiH.

Mujanović je oštro kritikovao stavove i namjere Rusije u BiH.

"Neki od najjasnijih konceptualnih pokazatelja do danas kako Moskva sponzoriše srpske i hrvatske nacionalističke logore u Bosni, uz tvrdnju ruskog ambasadora u BiH da Kremlj zagovara sektaški koncept konstitutivnih građana, koji je u centru gotovo svake presude protiv BiH pred Evropskog suda za ljudska prava", poručio je Mujanović.

Mujanović se osvrnuo i na pokretanje istrage protiv Olivera Varhelyija u Evropskom parlamentu.

"Vrlo dobre vijesti. Pohvaljujem europarlamentarca Thijs Reutena što je predvodio ovu važnu inicijativu. Ne može se dopustiti da Orban preko Varhelyija ugrožava sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana, što se upravo događa, posebno u Bosni i Hercegovini", napisao je.

Podsjetimo, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov kazao je kako je saradnja Rusije sa bh. entitetom RS na visokom nivou.

"Ako neko ima dobre odnose sa SAD to je odlično, ali kada je neko dobar sa Rusijom to je strašno. Mi u BiH tražimo poštovanje konstitutivnosti naroda, da imamo dobru saradnju i sa Srbima, ali i Hrvatima i Bošnjacima, i da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum, a to mnogima neodgovara", poručio je Kalabuhov.

Ne vidi razlog zašto je Zapadu sporno odlikovanje koje je Milorad Dodik dodijelio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"To je suverena odluka predsjednika RS, rukovodstva RS da daju nagrade, to je njihova odluka i mi smo zahvalni za odlikovanje predsjedniku Putinu", zaključio je tada Kalabuhov.