Politički analitičar
0

Mujanović: Ako se Bosna da Čoviću i Dodiku, a Crna Gora Vučiću, antikorupcija gubi na značaju

T. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Doktor političkih nauka i specijalista za politiku jugoistočne Evrope Jasmin Mujanović osvrnuo se na posljednja politička dešavanja na prostoru zapadnog Balkana izraživši zabrinutost američke i politike Evropske unije na Balkanu.

"Paradoks američke i politike Evropske unije na Balkanu je da su dovršili usvajanje jezika kritike iz posljednja dva desetljeća - antikorupcija, promicanje civilnog društva, takmičenje velikih sila - ali su ih ispraznili od svake suštine s eksplicitnom svrhom održavanja statusa quo", naveo je Mujanović.

Mujanović izražava jasno zabrinutost Zapadne politike prema našem regionu.

"Ako američki veliki regionalni 'antikorupcijski križarski pohod' znači predaju Bosne Čoviću i Dodiku i Crne Gore Vučiću, kao što se trenutno čini slučaj, izraz je izgubio svako značenje. A to stvarnu borbu protiv korupcije čini težom za realizaciju", mišljenja je.

Navodi da će nezadovoljstvo tim slijedom događaja samo porasti, pogotovo kod ljevičara.

"Ljevica bez vjerodostojne nade u promjenu, bijes i ogorčenost vratit će se kao glavni politički faktori. To znači više iseljavanja, ali i veće izglede za građanske sukobe - upravo ono što cijela ova perverzna zapadna politika želi izbjeći. To je glupost najvišeg reda", napisao je Mujanović.