Zadovoljan 2017.
32

Muhamed Ramović: Goražde smo učinili privlačnim investitorima, moramo se nastaviti boriti

Piše: E. A.
Muhamed Ramović
Muhamed Ramović
Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović vratio se na posao nakon oporavka od saobraćajne nesreće. Iako 2017. godinu ocjenjuje uspješnom, izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda učinit će da početak 2018. za Goražde bude neizvjestan. Optimizma ne manjka, ali ako je suditi po dočeku Nove godine, Goražde je prilično pusto.

"Mi smo pokušali jednom organizovati doček na otvorenom, ali nije bilo velikog interesovanja i samo nas je to rukovodilo. Određena sredstva bi se mogla izdvojiti uvijek, ali zbog nezaiteresovanosti naših građana nismo na tome radili. Većina slavi u kućnom ambijentu ili restoranima", ističe Muhamed Ramović.

Budžet Goražda za narednu godinu iznosi 9,7 miliona KM, ali Ramović smatra da je Vlada BPK Goražde donošenjem izmjena Zakona o raspodjeli prihoda, bez ikakvih procedura, oštetila ovu lokalnu zajednicu za ogromna sredstva.

"Oni nisu spremni da povuku sredstva sa viših nivoa i onda traže gdje god mogu da uzmu da bi izmirili svoje plate i obaveze. Ovakav odnos prema gradu ne vodi ničemu. Dovedeno je u pitanje funkcionisanje grada te ispunjavanje redovnih obaveza poput isplate transfera za javne ustanove i preduzeća, udruženja građana, boračke i socijalno ugrožene populacije, Udruženje penzionera, vjerske zajednice, Merhamet, Crveni križ, udruženja osoba sa posebnim potrebama, sportske klubove, stipendije te izdvajanja za ostale ranjive kategorije stanovništva kojima ćemo biti prinuđeni sva izdvajanja obustaviti sa 1.01.2018. godine", kazao je Ramović.

Ramović tvrdi da bi u konačnici u pitanje mogla doći i isplata plaća uposlenika Gradske uprave Goražda, kao i paušala i komisija gradskih vijećnika.

"U potpunosti će se zaustaviti gradnja infrastrukture na području grada, kao što su javna rasvjeta, vodovod, kanalizacija, putevi i drugi projekti u mjesnim zajednicama te tekući troškovi za nesmetano funkcionisanje Goražda. Treba imati u vidu da se prihodi po ovom osnovu ubiru na teritoriji grada od čega se finansira i sam Kanton. Ističemo da je smanjenjem procenta učešća Goražda u prihodima od indirektnih poreza, a primjenjujući rezultate novoga popisa, iznos prihoda od indirektnih poreza koji pripadaju Goraždu smanjen za blizu 800.000 KM. Spomenute izmjene dodatno bi usložile funkcionisanje grada jer Goražda. Isto tako, Kanton je u toku ove godine prema Goraždu doznačio samo 67.200 KM od ukupno planiranih 500.000 KM tekućeg transfera. Ovo nas je poremetilo, ali čekat ćemo odluke viših instanci. Također, radimo nove projekte kojima ćemo nastojati nadoknaditi štetu. Imali smo uspješnu 2017. godinu, oko 5 miliona maraka obezbjedili smo kroz projekete s viših nivoa", kaže Ramović.

Uređenje gradskog trga i deponija na čekanju

S druge strane, još uvijek se čeka na gradnju deponije za odlaganje otpada iako je ugovor sa investitorima potpisan u septembru 2016. godine.

"Ovo je jedan od najvećih projekata koji je od ogromne važnosti za Goražde. Do sada smo uradili pristupni put prema deponiji Trešnjica u koji smo uložili oko 275.000 KM. Slijedeća faza koja nas očekuje jeste priključak vode i onda priključak na elektromrežu. Na ovoj lokaciji smo izvršili eksproprijaciju, otkupili zemljište i olakšali realizaciju ovoga projekta. Za ovaj projekt u budžetu za 2018. godinu smo planirali oko 400.000 KM, s tim što i dalje tražimo sredstva. Za projekt izgradnje pristupnog puta smo dobili oko 208.000 KM, a razliku smo sami finansirali, tako da ćemo i dalje aplicirati prema Federalnom ministarstvu za prostorno uređenje i Fondu za okoliš i drugim međunarodnim organizacijama. Mi smo mnogo radili na ovom projektu, dobili smo potrebne dozvole, tako da je veliki posao završen, iako su to bile obaveze Kantona. Članom 9. Zakona o upravljanju otpadom kantoni treba da određuju lokacije, mi nismo više mogli na to čekati. Ovo je gorući problem cijele regije, Goražda i mi ćemo to sigurno riješiti", tvrdi Ramović

Najavljuje i realizaciju projekta uređenja gradskog trga na koji se također već duže čeka već dugo.

"Budući da imamo izvrsnu saradnju sa bratskim općinama i gradovima u čitavoj Evropi, kao rezultat razgovora o projektima koji bi doprinijeli kvaliteti života građana rodila se ideja izgradnje trga u saradnji sa bratskom Općinom Kećioren iz Ankare, čiji su inžinjeri već boravili u Goraždu i koji su nam poslali prijedlog idejnog rješenja o kojem ćemo mi razgovarati na Gradskom vijeću, a također će građani imati priliku da iznesu svoj stav na javnim raspravama, nakon čega će se usvojiti konačna verziju u čiju realizaciju bi se trebalo ući već naredne godine. Realizacija projekta izgradnje trga u Goraždu trebala bi koštati više od milion maraka. Mi smo spremni sufinansirati projekt s 200.000 KM, dok će ostatak finasirati bratska Općina Kećioren s drugim bratskim općinama iz Turske, te Unija općina Balkana, Afrike i Azije – TDBB čiji je član i Grad Goražde“, kaže Ramović.

Dodaje i da je Gradska uprava godinama radila na projektu Saudijskog kredita te da su rokovi produženi zbog nekih nepredviđenih radnji.

"Urađeno je preko 60 posto radova, u zimskom periodu je sve stalo, ali će do maja biti završeno", ističe gradonačelnik.

Uspješna godina

Bez obzira na sve finansijske teškoće i odnose viših nivoa vlasti 2017. godinu ocjenjuje uspješnom.

"Godina koja će se pamtiti kao jedna od godina u kojoj su počeli najveći infrastrukturni projekti u poslijeratnoj historiji našeg grada, a riječ je o rekonstrukciji sekundarne vodovodne mreže, asfaltiranju puteva u ruralnim i urbanim dijelovima, tačnije asfaltiranje puteva Osanica – Ilovača i Mravinjac – Berič, te izgradnja mosta u Vitkovićima. U svakom trenutku smo bili na raspolaganju svojim građanima, a davali smo sve od sebe i kada su u pitanju ulaganja u najprioritetnije projekte. Smatram da smo uspjeli u namjeri da Goražde učinimo privlačnim investitorima, stvorili smo klimu i osjećaj sigurnosti koji je potkovan snažnim rastom privrednih investicija, brojem zaposlenih. To nas ohrabruje i smatramo da svoju zadaću obavljamo časno, u skladu sa našim ustavnim i zakonskim ovlaštenjima te da se u svome djelovanju rukovodimo Strategijom održivog razvoja i činimo sve da naše građane učinimo zadovoljnim i povećamo njihov životni standard. Posebna pažnja posvećena je mladima kroz razne projekte među kojima je volontiranje, dodjela stipendija za studente i uspješne sportiste, ali i finansiranje projekata pojedinaca i udruženja po javnom konkursu. Ono što nas čini posebno ponosnim jesu naše aktivnosti kojima podržavamo rad boračkih udruženja, udruženje penzionera, udruženja osoba sa posebnim potrebama, Crvenog križa i Merhameta, kojima prebacujemo mjesečne tranše, kao i podrška ostalih udruženja sa područja naše općine", kaže Ramović.

Ističe kako još uvijek nije niti u jednoj stranci te da će odluku o tome hoće li se priključiti Ibrahimu Hadžibajriću ili nekoj drugoj opciji, saopćiti krajem februara. Građanima je u novoj godini poželio puno zdravlja, sreće i uspjeha.

"Poručio bih im da je najbitnije da svi poradimo na sebi, da razmislimo o prioritetima u našem životu. Moramo da se borimo, koliko god da je teško i iz svega treba izvući nešto pozitivno. Ja mislim da ima mnogo pozitivnog u Goraždu. Najsretniji bih bio onda kada bismo svakom našem sugrađaninu mogli ispuniti sve njegove želje i potrebe. Nažalost, postoje određeni slučajevi kada nismo u mogućnosti riješiti sve te probleme, no, svakako ćemo se truditi i u narednom periodu da učinimo sve što je potrebno kako bi našim sugrađanima omogućili da Goražde bude mjesto još ugodnijeg življenja", poručio je gradonačelnik Goražda.