Osveta ministra finansija
0

Muhamed Kozadra blokira rad Općinskog suda u Sarajevu

Piše: N. J.
Muhamed Kozadra
Muhamed Kozadra
Ministar finansija Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra nastavlja provoditi finansijsko nasilje nad Općinskim sudom u Sarajevu, kojem se sveti tako što, osim nepuštanja plaća za sudije, blokira njegov rad neplaćanjem računa ili faktura, saopćeno je iz Suda OHR-u, Evropskoj komisiji, Vladi i Skupštini Kantona te medijima.

"Obavještavamo javnost da je Općinski sud u Sarajevu finasijski potpuno blokiran od 12. marta, odnosno od održavanja konferencije za štampu na kojoj je javnost upoznata o Kozadrinom grubom kršenju Ustava i Zakona. Od tada Općinskom sudu u Sarajevu nije dozvoljeno plaćanje nijednog dospjelog računa, čime se dovodi u pitanje njegovo funkcionisanje", navodi se u saopćenju.

Općinski sud u Sarajevu, kako se dalje navodi, smatra da se radi o osveti ministra finansija Kantona Sarajevo te je "prinuđen o ovome obavijestiti Evropsku komisiju, OHR i druge međunarodne faktore te zatražiti njihovu pomoć u rješavanju problema finansijskog pritiska na rad suda".

"Podsjećamo da Ministarstvo finansija još uvijek nije isplatilo februarske plaće za 140 nosilaca pravosudnih funkcija u Sarajevu", stoji na kraju saopćenja Općinskog suda u Sarajevu. Pokušali smo kontaktirati ministra Kozadru, ali on ne odgovara na pozive.